Συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ θα έχειαύριο στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο περιθώριο της 65ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ τον Οκτώβριο θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

Τόσο η αυριανή συνάντηση όσο και εκείνη με τον Ταγίπ Ερντογάν επαναφέρουν το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο επίκεντρο της διπλωματικής ατζέντας.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα μας στις 22 Οκτωβρίου, μετά από πρόσκληση του Γ. Παπανδρέου να συμμετάσχει στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τον Τούρκο πρωθυπουργό θα συνοδεύει ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίοςχθες δήλωσε ικανοποιημένος από την πορεία των διμερών επαφών, αλλά επέρριψε ευθύνες στους Ελληνοκυπρίους για τη μη λύση του Κυπριακού, καλώντας τους να «παραδειγματιστούν» από την Ελλάδα.

Εξερχόμενος του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών, χθες το βράδυ, ο κ. Νταβούτογλου συναντήθηκε τυχαία με Έλληνες δημοσιογράφους, στους οποίους ανέφερε ότι θα επισκεφθεί την Αθήνα τον Οκτώβριο.

Σε ερώτηση για το Κυπριακό επισήμανε ότι «έχουμε ισχυρές κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Τουρκία και με καλές προθέσεις μπορούμε να κάνουμε θαύματα».

«Αν λύσουμε το Κυπριακό, θα δημιουργηθεί ένας οικονομικός ορίζοντας, μια οικονομική ζώνη στην ανατολική Μεσόγειο. Το δημοψήφισμα στην Τουρκία ήταν ψήφος σταθερότητας, σημαντικός και για την Ελλάδα, για την ισχυροποίηση της σταθερότητας στην Τουρκία» τόνισε.

Όμως, στην παρατήρηση ότι «πρέπει να κάνετε (η Τουρκία) κάτι στο Κυπριακό», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε: «Κάναμε βήματα στο παρελθόν, μπορούμε να κάνουμε και άλλα στο μέλλον αν οι φίλοι Ελληνοκύπριοι ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας και διδαχτούν από το παρελθόν και αυτή τη φορά πουν ‘ναι’ στην ειρήνη θα προχωρήσει το Κυπριακό».