Ψήφο εμπιστοσύνης απέσπασαν τα ελληνικά ομόλογα σε δημοσκόπηση του Βloomberg, εξέλιξη η οποία έρχεται να προστεθεί στις πρόσφατες εκθέσεις ξένων οίκων (Goldman Sachs, ΗSΒC και Societe Generale) που συστήνουν αγορές τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου και στην επένδυση την οποία πραγματοποίησε το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο της Νορβηγίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου, το οποίο επικαλείται δηλώσεις των μεγαλύτερων dealers ομολόγων στη Γερμανία, τα χειρότερα για την ευρωζώνη- και ειδικά για εκείνα τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα χρέους- έχουν περάσει.

Τα spreads των ομολόγων της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας αναμένεται να υποχωρήσουν έναντι των γερμανικών εντός των ερχόμενων δύο ετών. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα του Βloomberg, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 15 τράπεζες, οι εκτιμήσεις για τα ελληνικά ομόλογα τοποθετούν το spread φέτος στις 809 μονάδες βάσης, έναντι 299 στην Ιρλανδία, 293 στην Πορτογαλία και 157 στην Ισπανία. Για το 2011 το spread των ελληνικών ομολόγων προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει στις 638 μονάδες και στις 477 μονάδες βάσης ως το τέλος του 2012. Παρά τη θετική πρόβλεψη για μείωση του spread, το κόστος δανεισμού του Δημοσίου εκτιμάται ότι θα παραμείνει υψηλό, κάτι που δυσκολεύει την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής.

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ενωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσαν χθες διαβεβαιώσεις ότι η στήριξη της Ελλάδας θα συνεχιστεί και μετά το 2013, αν χρειαστεί. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επισκέψεων του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε Λονδίνο, Παρίσι και Φραγκφούρτη, αξιωματούχοι της τρόικας ερωτήθηκαν για το τι θα συμβεί μετά το 2013, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να εξέλθει για δανεισμό στις αγορές και απάντησαν ότι «σε αυτή την περίπτωση η χώρα δεν θα αφεθεί μόνη, δεν θα εγκαταλειφθεί στην τύχη της».

Χθες ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας αλλά και της Ιρλανδίας. «Καμία από τις δύο δεν θα χρεοκοπήσει. Εχουν κάνει αποτελεσμα τικές και αποφασιστικές ενέργειες μέσω χρηματοοικονομικών βελτιώσεων, δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» είπε στο περιθώριο εκδήλωσης για την είσοδο της Εσθονίας στην ευρωζώνη. «Πρέπει να γίνουν περισσότερα, αλλά η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή πορεία και η Ιρλανδία βρίσκεται σε καλή πορεία, οπότε δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους» πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, νέα άνοδο σημείωσαν χθες οι αποδόσεις των ομολόγων της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, που έχουν μπει στο στόχαστρο των επενδυτών υπό τον φόβο προσφυγής των δύο χωρών στο ΔΝΤ. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ του πορτογαλικού και του γερμανικού 10ετους ομολόγου αναρριχήθηκε κατά 30 μονάδες βάσης στις 392 μονάδες και του ιρλανδικού κατά 15 μονάδες στις 401. Κόντρα στο ρεύμα για την Ελλάδα και τα ελληνικά ομόλογα κινήθηκε με δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters ο αναλυτής του οίκου αξιολόγησης Fitch Κρις Πράις, ο οποίος είπε ότι «η Ελλάδα διατηρεί οριακά την αξιολόγησή της, παρά την πρόοδο που έχει σημειώσει στη μείωση του ελλείμματος» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα παίρνει τα σωστά μέτρα αλλά αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο διεθνής οίκος δεν εξετάζει αλλαγή αξιολόγησης πριν από την επίσκεψή του στην Ελλάδα στα τέλη Οκτωβρίου, όπου και θα πραγματοποιήσει «μακριά, ενδελεχή εξέταση» της δημοσιονομικής κατάστασης.