Το πρόγραμμά της παρουσίασε η Εθνική Λυρική Σκηνή, εν μέσω μεγάλων οικονομικών προβλημάτων. Αποφασίζει την αύξηση των παραστάσεων σε 170, με στόχο να τις φτάσει 300 και εγκαταλείπει το Θέατρο «Ακροπόλ», μεταφέροντας τις εκδηλώσεις στο θέατρο «Ολύμπια». Ανακοίνωσε, επίσης, ότι αποπληρώνει τις οφειλές της, ύψους 4 εκ. ευρώ, στο ΙΚΑ.

Ο πρόεδρος της Λυρικής, Ν. Μουρκογιάννης, πλαισιωμένος σήμερα από τα μέλη του ΔΣ παρουσίασε, σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, το πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2010-2011 και όπως τόνισε ο ίδιος «το πρόγραμμα δεν είναι αναγκαστικά ιδεώδες, αλλά αναγκαίο, στις παρούσες συνθήκες. Προτιμώ να έχω αίθουσες γεμάτες με 50.000 ελληνόπουλα, που θα εξοικειωθούν με το λυρικό ρεπερτόριο, αντί καταπληκτικές παραστάσεις, που θα συμβάλουν σε φοβερά ελλείμματα».

Ο κ. Μουρκογιάννης ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η έρευνα για τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης και το πόρισμα κατατέθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, χωρίς, ωστόσο, να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 9 Οκτωβρίου με «Κάρμεν», συνεχίζουν με την όπερα του Παύλου Καρέρ «Μαραθών-Σαλαμίς», «Μαγικό αυλό», «Τόσκα», «Κουρέα της Σεβίλλης», σε συνεργασία με την όπερα της Σόφιας και αναμένεται να ανακοινωθούν οι συνεργασίες της ΕΛΣ με το Μέγαρο Μουσικής.

Παράλληλα, η πειραματική σκηνή όπερας δίνει φέτος το στίγμα της με παιδική όπερα και μουσικό θέατρο, ενώ από την πειραματική σκηνή μπαλέτου θα αναδειχθούν σπουδαστές, που θα στελεχώσουν παραστάσεις.

Για το Ηρώδειο, το ερχόμενο καλοκαίρι οι προτάσεις της Λυρικής είναι τέσσερις. «Καβαλλερία Ρουστικάνα» του Πιέτρο Μασκάνι, «Παλιάτσοι» του Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο, «Ναμπούκο» του Βέρντι και το μπαλέτο «Δον Κιχώτης» του Λούντβιχ Μίνκους.

Σχετικά με το χρέος της Λυρικής, ο Ν. Μουρκογιάννης δήλωσε ότι παραμένει στα 16 εκατ. ευρώ και ότι με «νοικοκυρεμα και όχι συρρίκνωση» το κόστος λειτουργίας της ΕΛΣ μειώθηκε κατά 23,5% με ανοιχτό το ενδεχόμενο και περαιτέρω μείωσης έως και 37,5% ως το τέλος της χρονιάς και ως εκ τούτου, εξοικονόμησης συνολικά 12 εκατ. ευρώ.

Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο πρόεδρος της Λυρικής αναφέρθηκε πολλάκις στην εξυγίανση της Λυρικής «που, δυστυχώς, δεν έχει γίνει παρά την πρόοδο», παραδέχτηκε ότι «τα προβλήματα είναι μεγάλα και πολυεπίπεδα», αλλά και ότι η Λυρική αποδέχεται αυτά τα προβλήματα «όχι με οίκτο, αλλά δυναμικά, κοιτάζοντας το παρόν και το μέλλον της».

Τέλος, για το μεγάλο έργο του Ιδρύματος Νιάρχου στο Φαληρικό Δέλτα, όπου θα στεγαστεί η Λυρική Σκηνή, ο κ. Μουρκογιάννης διατύπωσε την πεποίθηση ότι τον Φεβρουάριο του 2016 θα είναι έτοιμο.