Ο κεντροδεξιός κομματικός συνασπισμός υπό τον απερχόμενο πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελντ επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές στη Σουηδία, συγκεντρώνοντας το 49,2% των ψήφων, που αντιστοιχεί σε 172 έδρες από τις 349 του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εφορευτική επιτροπή.

Ο Φρέντρικ Ράινφελντ γίνεται ο πρώτος κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Σουηδίας που εκλέγεται για δεύτερη συνεχή θητεία. Καμία συντηρητική κυβέρνηση δεν έχει επανεκλεγεί στη σκανδιναβική χώρα εδώ και έναν αιώνα.

Η αριστερή παράταξη, που συνασπίζει υπό τη σημαία των Σοσιαλδημοκρατών της Μόνα Ζάχλιν τους Πράσινους και του εξωκοινοβουλευτικού κόμματος Αριστερά (πρώην Κομμουνιστές) συγκεντρώνει 43,7% και 157 έδρες.

Για πρώτη φορά εισέρχεται στο Κοινοβούλιο το ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, που έλαβε το 5,7% των ψήφων και 20 έδρες.

Η ηγέτης της Αριστερά, Μόνα Σαλίν, αναγνώρισε σήμερα τα ξημερώματα την ήττα του κόμματός της στις βουλευτικές εκλογές, ορκιζόμενη «να πολεμήσει όσο μπορεί» την άκρα δεξιά, που πρωτοεισέρχεται στη βουλή.

«Χάσαμε… δεν μπορέσαμε να ανακτήσουμε τη λαϊκή εμπιστοσύνη», τόνισε η κ. Σαλίν.

«Ας μας πει λοιπόν, ο πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράϊνφελντ», πρόσθεσε η Σαλίν «πώς σκοπεύει να κυβερνήσει τη χώρα μας, χωρίς να αποκτήσουν επιρροή οι Σουηδοί Δημοκράτες», ανέφερε στις ίδιες δηλώσεις της η ηγέτης της αντιπολίτευσης.

«Αποτύχαμε στις εκλογές, ήταν αυτές κακές εκλογές για εμάς», υπογράμμισε η κ. Σαλίν.

«Όλη μου την ζωή πολεμώ την ξενοφοβία, και δεν σκοπεύω, λοιπόν, να σταματήσω τώρα» δήλωσε επίσης, ενώ οι συγκεντρωμένοι πολυπληθείς οπαδοί της την καταχειροκροτούσαν.