Την εκτίμηση ότι το μνημόνιο είναι αναγκαίο, προκειμένου να μην χρεοκοπήσει αμέσως η Ελλάδα, αλλά δεν αποτελεί ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, εξέφρασε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ 99,5» ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας. Επιπλέον, τόνισε ότι το μνημόνιο χρειάζεται επικαιροποίηση, καθώς τα μέτρα για το 2011 δεν είναι πλέον ρεαλιστικά.

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε: «Το μνημόνιο είναι ένα αναγκαίο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά δεν είναι ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο […] Και το μνημόνιο αυτό καθ’ αυτό χρειάζεται επικαιροποίηση, δηλαδή αν δείτε ορισμένα από τα μέτρα για το 2011, δεν είναι πλέον ρεαλιστικά, πρέπει η κυβέρνηση να προτείνει άλλα ισοδύναμου αποτελέσματος.

»Το μνημόνιο δεν λέει πολλά πράγματα για την ανάπτυξη, δεν λέει για την καινοτομία, δεν λέει για το τρίγωνο της γνώσης, για την παιδεία, για την έρευνα, για τα πανεπιστήμια, αφήνει πάρα πολλά πράγματα ανοικτά. Εδώ υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν για όλους του οικονομολόγους, τους εγχώριους και τους ξένους, για προτάσεις»

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε: «Αν βγούμε από το μνημόνιο σήμερα αυτό σημαίνει ακαριαίος θάνατος. Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει αμέσως, και για όσους νομίζουν ότι αυτό είναι καλό ας δούνε την Αργεντινή δέκα χρόνια μετά από την χρεοκοπία ακόμη δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, ακόμα ο κόσμος δεν έχει πάρει τα λεφτά του από τις τράπεζες από τότε, κι ακόμα υπάρχει αυτήν τη στιγμή ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που κυριολεκτικά πεινάει σε μια χώρα πάρα πολύ εύφορη, σε μια χώρα πάρα πολύ παραγωγική.

»Κανείς μας δεν είναι ευτυχής με την επιτήρηση που έχουμε σήμερα, μας θίγει την εθνική υπερηφάνεια, τα πάντα, αλλά με δικά μας λάθη φτάσαμε εδώ. Αν αυτήν την στιγμή φύγουμε από το μνημόνιο, σήμερα οι αγορές είναι κλειστές, αυτό σημαίνει ότι το έλλειμμα θα πρέπει να πέσει, γιατί δεν θα μπορούμε να δανειστούμε καθόλου, για να καταλάβει ο κόσμος τι σημαίνει να φύγουμε από το μνημόνιο, σημαίνει ότι δεν θα μπορούμε να έχουμε πόρους της τάξης των 50 δισ. ευρώ το χρόνο, δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει πείνα, αυτό σημαίνει φτώχεια και ό,τι χειρότερο».