Για την περιθωριοποίηση της θρησκείας και ειδικότερα του χριστιανισμού σε όλο τον κόσμο ακόμα και στα πλέον ανεκτικά έθνη προειδοποίησε ενώπιον των Βρετανών βουλευτών ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη Βρετανία.

«Κάποιοι θέλουν να δουν τη φωνή της θρησκείας να φιμώνεται ή να μετατεθεί στην καθαρά ιδιωτική σφαίρα», πρόσθεσε ενώ ζήτησε από τους παριστάμενους να προωθήσουν τη πίστη «σε όλα τα επίπεδα της ζωής του έθνους».

Και μάλιστα έστρεψε τα πυρά του κατά «όσων υποστηρίζουν ότι ο δημόσιος εορτασμός ημερών όπως τα Χριστούγεννα πρέπει να αποθαρρύνεται με την αμφισβητούμενη πεποίθηση» ότι μπορεί να θιγούν άλλες θρησκείες.

Το απόγευμα ο Πάπας Βενέδικτος συναντήθηκε με τον πνευματικό αρχηγό της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέμπουρι, Δρ. Ρόουαν Γουίλιαμς για να δώσει, όπως τόνισε στις δηλώσεις του, έμφαση στη βαθιά φιλία των δύο Εκκλησιών.

Από τη πλευρά του, ο Δρ., Γουίλιαμς καλωσόρισε με θερμότητα τον Πάπα Βενέδικτο και επαίνεσε τις «συνεπείς και διεισδυτικές αναλύσεις για την ευρωπαϊκή κοινωνία»

Παραταύτα, οι διαφορές ανάμεσα στις δύο Εκκλησίες δεν έχουν εξαλειφθεί και αφορούν σε μεγάλο βαθμό την (σχεδιαζόμενη) χειροτονία των γυναικών από Αγγλικανούς, στην οποία η Ρώμη είναι κάθετα αντίθετη.

Εντωμεταξύ, η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου συνέλαβε έξι άνδρες (πέντε το πρωί, άλλον έναν το απόγευμα), όλοι τους οδοκαθαριστές μεταξύ 26 και 50 ετών που εργάζονταν σε ιδιωτική εταιρεία, για πιθανή τρομοκρατική απειλή με στόχο τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.