Ένας στους επτά Αμερικανούς -ή, 43,6 εκατομμύρια άνθρωποι- βρέθηκαν κάτω από το όριο της φτώχειας το 2009, επίπεδα που για τους Αμερικανούς σε ηλικία εργασίας (μεταξύ 18 και 65) είναι τα υψηλότερα από τη δεκαετία του 1960, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη.

Το ποσοστό, για όλες τις ηλικιακές ομάδες, αυξήθηκε σε 14,3% πέρυσι από 13,2% το 2008. Τα στοιχεία δείχνουν τις βαθιές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ, αλλά ο αριθμός όσων είναι κάτω από το επίπεδο της φτώχειας διαμορφώθηκε τελικά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις (οι οποίες έκαναν λόγο για επίπεδα κοντά στο 15%).

Τα στοιχεία δημοσιεύονται σε πολιτικά δύσκολη περίοδο, πριν τις εκλογές για το Κογκρέσο το Νοέμβριο, καθώς αφορούν την πρώτη χρονιά διακυβέρνησης Ομπάμα. Η διατήρηση των ποσοστών πάντως χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις αποδίδεται σε πολιτικές επιλογές όπως η επέκταση της ισχύος των επιδομάτων ανεργίας.

Την ίδια περίοδο, ο αριθμός των Αμερικανών χωρίς ασφάλιση αυξήθηκε στο 16,7%, ή 50,7 εκατομμύρια. Η Ουάσιγκτον υπερψήφισε φέτος την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθούσε η κυβέρνηση Ομπάμα, ένας από τους στόχους της οποίας είναι ακριβώς η επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, αλλά οι βασικότερες διατάξεις της θα τεθούν σε ισχύ από το 2014.

Η φτώχεια αυξήθηκε για όλες τις εθνοτικές ομάδες στις ΗΠΑ, αλλά βρέθηκε σε υψηλότερα ποσοστά για τους μαύρους και τους Αμερικανούς λατινοαμερικανικής καταγωγής.