Στις κάλπες καλούνται το Σάββατο οι Αφγανοί για να εκλέξουν τα μέλη του Κοινοβουλίου, ένα χρόνο μετά τις προεδρικές εκλογές που στιγματίστηκαν από μαζική και εκτεταμένη νοθεία και τη στιγμή που η δράση των Ταλιμπάν κλιμακώνεται παρά την παρουσία δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών στη χώρα.

Οι Ταλιμπάν κάλεσαν και πάλι την Πέμπτη τους Αφγανούς να μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία και να συμμετάσχουν «στον ιερό πόλεμο και την αντίσταση κατά των ξένων εισβολέων», προειδοποιώντας ότι θα εξαπολύσουν επιθέσεις την ημέρα των εκλογών με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας και το προσωπικό που εργάζεται για τη διοργάνωση της ψηφοφορίας.

Η προεκλογική εκστρατεία πραγματοποιήθηκε στο Αφγανιστάν παράλληλα με μια εκστρατεία τρομοκράτησης των υποψηφίων και του πληθυσμού από τους Ταλιμπάν.

Τουλάχιστον τρεις υποψήφιοι δολοφονήθηκαν και δεκάδες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν κατά των υποστηρικτών τους, ενώ οι Ταλιμπάν απειλούν με επιθέσεις σε ολόκληρη τη χώρα την ημέρα της ψηφοφορίας.

«Όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στα εκλογικά τμήματα θα δεχθούν επιθέσεις και οι δυνάμεις ασφαλείας και τα πρόσωπα που εργάζονται για τη διοργάνωση των εκλογών θα είναι οι πρώτοι στόχοι μας» δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

Οι απειλές των Ταλιμπάν αναμένεται να αποθαρρύνουν μεγάλο ποσοστό εκλογέων και οδηγεί σε εκτιμήσεις για χαμηλή συμμετοχή και εκτεταμένη νοθεία, σε μία επανάληψη του σεναρίου των προεδρικών εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική σύνθεση της αφγανικής Εθνοσυνέλευσης δεν θα μεταβάλει τα δεδομένα σε μία χώρα όπου ο πρόεδρος συγκεντρώνει τις κυριότερες εξουσίες και οφείλει την παραμονή του στους 150.000 στρατιώτες της διεθνούς δύναμης.

Περισσότεροι από 2.500 υποψήφιοι διεκδικούν τις 249 έδρες της κάτω Βουλής (Wolesi Zirga). Οι 68 έδρες προορίζονται για γυναίκες βουλευτές.

Πάνω από 10,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες, αλλά το 15% των εκλογικών τμημάτων δεν θα λειτουργήσουν εξαιτίας της έλλειψης συνθηκών ασφαλείας στις περιοχές όπου οι Ταλιμπάν και οι σύμμαχοί τους είναι ιδιαίτερα δραστήριοι.