Δεύτερη ενδιάμεση έκθεση αξιολόγησης των συναλλαγών 22 προσώπων, τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση Siemens, απέστειλε στην Εξεταστική η Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, αφού, όπως και για την πρώτη έκθεση που απεστάλη στην Επιτροπή στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, για 30 ελεγχόμενα πρόσωπα η ΤτΕ αναφέρει ότι «δεν καταλήγει σε πλήρη συμπεράσματα, ως προς την αρχική προέλευση και την τελική διάθεση των χρηματικών μέσων».

Στην έκθεση γίνεται αναφορά στους λογαριασμούς, τις καταθέσεις και αναλήψεις, χωρίς, πάντως, ονόματα πολιτικών, ως αποδεκτών χρήματος από βασικούς κατηγορουμένους στην υπόθεση Siemens, όπως οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας και Πρόδρομος Μαυρίδης.

Περιλαμβάνονται και οι λογαριασμοί δισεκατομμυρίων, χρηματιστών και παρένθετων προσώπων, που προέκυψαν από την έκθεση της Debevoise & Plimpton και απεστάλησαν στη Βουλή από την Επιτροπή για την καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος.

Όπως εκτιμά το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το πολιτικό ενδιαφέρον υπάρχει στο γεγονός ότι επιβεβαιώνεται η καταγγελία του βουλευτή της ΝΔ Πάνου Καμμένου για το έμβασμα του 1,1 εκατ. δολαρίων στην off-shore «OTE International ltd» στις 20 Σεπτεμβρίου 2001 από την off-shore της Siemens στο Μονακό.

Πάντως ο ΟΤΕ έχει διαψεύσει το θέμα, καλώντας οποιονδήποτε διαθέτει στοιχεία να τα προσκομίσει, επιφυλασσόμενος κατά τα λοιπά των δικαιωμάτων του.

Κοινό κύριο χαρακτηριστικό στους λογαριασμούς των τριών βασικών στελεχών-κατηγορουμένων της Siemens, είναι η εισδοχή χωρίς αιτιολογικά, ονόματα και πολλά παραστατικά, εκατομμυρίων ευρώ, που επίσης δεν μπορεί να προσδιοριστεί σε ποια φυσικά πρόσωπα κατευθύνονται.

Τα πιο μικρά ποσά καταθέσεων έχει ο Μ. Χριστοφοράκος με 2.787.944 ευρώ, ενώ τεράστια ποσά 180 εκατ. ευρω πιστώθηκαν στο σύστημα λογαριασμών που τηρούσαν σε ένδεκα τράπεζες, ο Πρ. Μαυρίδης και οι εταιρείες του Martha Holdings και Martha Overseas.

Όσον αφορά τον Χρ. Καραβέλα, διέθετε τουλάχιστον 31 λογαριασμούς σε εννέα τράπεζες, ενώ τα ποσά που κατατέθηκαν σε λογαριασμούς του έφθασαν τα 50.108.219 ευρώ κυρίως από μεταφορές ποσών από λογαριασμό σε λογαριασμό, προερχόμενα από ρευστοποίηση επενδύσεων και μισθούς.

Αντιστοίχως δεν μπορούν να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα των άλλων προσώπων, αφού εμπλέκονται εν πολλοίς και ποσά από τις προσωπικές χρηματιστηριακές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Ενδιαφέρον έχει επίσης η εξέταση των εταιρειών-φάντασμα, πολλές σε φορολογικούς παραδείσους, που εδημιουργούντο μόνον για τη μεταφορά χρημάτων, όπως οι Ashly Asset Management, Harcourt industries, Weavind llc, Khroma Handels Gmbh και Pimpernel shipholding.

Η φρασεολογία που χρησιμοποιείται από τους ελεγκτές της ΤτΕ είναι ότι «οι εταιρείες αυτές συνήψαν συμβάσεις παροχής συμβουλών με τη μητρική Siemens σε σχέση με τα συγκεκριμένα έργα της.

» Με βάση τις συμβάσεις αυτές εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια προς τη μητρική εταιρεία και εκείνη προέβαινε σε εξόφληση των τιμολογίων αυτών μεταφέροντας χρήματα στους λογαριασμούς τους. Στη συνέχεια τα ποσά μεταφέρονταν σε τρίτες εταιρείες που ελέγχονταν από αξιωματούχους της Siemens, για να μεταφερθούν τελικά περαιτέρω σε άλλους παραλήπτες

Το σκεπτικό αυτό προέρχεται από την απόφαση του Πλημμελειοδικείου Βιέννης στη δικαστική συνδρομή κατά Πρόδρομου Μαυρίδη τον Ιανουάριο του 2006.