Η Αμερικανίδα περιηγήτρια Σάρα Σουρντ αφέθηκε ελεύθερη,σήμερα, στην Τεχεράνη έπειτα από ένα χρόνο κράτησης. Η 27χρονη και άλλοι δύο Αμερικανοί είχαν συλληφθεί τον Ιούλιο του 2009 ενώ έκαναν πεζοπορία κοντά στη μεθόριο του Ιράν με το Ιράκ και κατηγορήθηκαν από το καθεστώς του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ για κατασκοπεία.

«Η Σάρα Σουρντ παραδόθηκε σε εκπροσώπους της ελβετικής πρεσβείας στην Τεχεράνη» αναφέρει σε ανακοίνωσή της Εισαγγελία της Τεχεράνης. Η απελευθέρωσή της έγινε μετά την καταβολή εγγύησης 5 δισεκατομμυρίων ριάλ (περίπου 500.000 δολάρια), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Βρίσκομαι μέσα στη φυλακή Εβίν και φτιάχνω τα χαρτιά της. Αυτή αφέθηκε ελεύθερη και πηγαίνει στην ελβετική πρεσβεία» είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο δικηγόρος της Αμερικανίδας από τη φυλακή όπου αυτή κρατούνταν.

Την είδηση για την απελευθέρωσή της μετέδωσε επίσης το αγγλόφωνο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Press TV και το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Στα τέλη Ιουλίου του 2009 τρεις Αμερικανοί πολίτες, ο Σιν Μπάγερ, δημοσιογράφος από τη Μινεσότα με έδρα τη Μέση Ανατολή,η σύντροφός του Σάρα Σουρντ και ο Τζόσουα Φάταλ από την Πενσιλβάνια, ο οποίος είναι ιρακινής καταγωγής, συνελήφθησαν από Ιρανούς αστυνομικούς όταν πέρασαν τα σύνορα από το Βόρειο Ιράκ.

Οι ίδιοι δηλώνουν ότι έκαναν πεζοπορία και ότι πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν ότι είναι εντελώς αβάσιμες οι κατηγορίες για κατασκοπεία που έχει απαγγείλει το ιρανικό καθεστώς σε βάρος των συλληφθέντων και έχουν ζητήσει κατ’ επανάληψη την απελευθέρωσή τους.