Ειδικό δικαστήριο για την πάταξη της διαφθοράς ανακοίνωσε σήμερα ότι η πρώην πρώτη κυρία των Φιλιππίνων Ιμέλντα Μάρκος πρέπει να επιστρέψει στο κράτος ποσό 227.000 δολαρίων ΗΠΑ που είχε υπεξαιρέσει ο σύζυγός της από το Επισιτιστικό Ταμείο των Φιλιππίνων.
Δικαστικές διαδικασίες σε βάρος της οικογένειας Μάρκος για ποσό σχεδόν 200 δισεκατομμυρίων πέσος (4,3 δισεκατομμύρια δολάρια) που είχε υπεξαιρέσει, εκδικάζονται επί χρόνια στα δικαστήρια της χώρας.
Από το 1986 και την ανατροπή του προέδρου Φερντινάντ Μάρκος ύστερα από λαϊκή εξέγερση, κυβερνητική επιτροπή αρμόδια για τις υπεξαιρέσεις χρημάτων του δημοσίου από τον πρώην δικτάτορα, πέτυχε να επιστραφούν τα ταμεία του κράτους 85,64 δισεκατομμύρια πέσος. Τα χρήματα αυτά συχνά κατέθεσε η οικογένεια Μάρκος σε τράπεζες του εξωτερικού.
Στην καταδικαστική απόφασή του σήμερα το δικαστήριο αναφέρει ότι ο Μάρκος είχε δώσει εντολή το 1983 στο Επισιτιστικό Ταμείο των Φιλιππίνων, που είναι αρμόδιο για την εισαγωγή ρυζιού, να του καταθέσει 10 εκατομμύρια πέσος στον τραπεζικό λογαριασμό του.
Η 81 ετών Ιμέλντα, ως κληρονόμος του αποβιώσαντος Μάρκος, καλείται να επιστρέψει το ποσό των 10 εκατομμυρίων πέσος (227.000 δολαρίων ΗΠΑ), μαζί με τους τόκους. Ο δικηγόρος της δήλωσε ότι θα εφεσιβάλλει την απόφαση.
Η Μάρκος που επέστρεψε από την εξορία το 1991, εξελέγη τον περασμένο Μάιο βουλευτής του κοινοβουλίου των Φιλιππίνων. Ο γιός της Φερντινάντ ο νεότερος, 52 ετών, εξελέγη γερουσιαστής και η κόρη της, η 56χρονη Ιμέ, εξελέγη κυβερνήτης της επαρχίας Ιλόκος Νόρτε, που θεωρείται προπύργιο της οικογένειας.