Το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος της Βόρειας Κορέας που θα έχει ως βασικό θέμα την εκλογή νέου ηγέτη θα ξεκινήσει πιθανότατα αύριο, σύμφωνα με ιαπωνική εφημερίδα επικαλούμενη καλά πληροφορημένη πηγή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κακή κατάσταση της υγείας του Βορειοκορεάτη ηγέτη είχε οδηγήσει σε αναβολή του συνεδρίου.

Οι αντιπρόσωποι των διάφορων περιοχών έχουν συγκεντρωθεί από χθες στην Πιονγιάνγκ.

Η πηγή της εφημερίδας διέψευσε την πληροφορία ότι το κυβερνών κόμμα ανέβαλε το συνέδριο λόγω της κακής υγείας του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ιλ και υποστήριξε ότι η καθυστέρηση στην έναρξη του συνεδρίου πιθανότατα οφείλεται στις πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα τον Αύγουστο.

Πληροφορίες είχαν κάνει λόγο για κακή κατάσταση της υγείας που οδήγησε στην αναβολή του συνεδρίου.

Αυτό θα είναι το πρώτο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος (WPK) μετά από 30 χρόνια. Τα μέλη του κόμματος αναμένεται να χρίσουν ως «διάδοχο» του Κιμ Γιονγκ-Ιλ το νεότερο γιο του.

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας φαίνεται πως εξασφάλισε, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κίνα, την υποστήριξη του Πεκίνου για τη μεταβίβαση της εξουσίας στο νεώτερο γιο του, Κιμ Γιονγκ-Ουν, υποστηρίζει ο επικεφαλής των νοτιοκορεατικών μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, ο Κιμ Γιονγκ-ιλ και ο πρόεδρος της Κίνας, Χου Τζιντάο, συναντήθηκαν στο Σανγκσούν της βορειοανατολικής Κίνας για να συζητήσουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Ωστόσο, ο νοτιοκορεατικός Τύπος υποστηρίζει ότι στην ατζέντα των συνομιλιών αυτών περιλαμβανόταν και το θέμα της διαδοχής του Κιμ.

«Όσον αφορά την εξασφάλιση βοήθειας, η επίσκεψη του Κιμ στην Κίνα δεν ήταν επιτυχής. Αντιθέτως, το σχέδιο διαδοχής του αναγνωρίστηκε (από την Κίνα) κι αυτό είναι ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα» είπε ο Βου Σέι-Χουν, μιλώντας την Δευτέρα σε μια επιτροπή του κοινοβουλίου της Νότιας Κορέας.