Το κυβερνών κόμμα της Βόρειας Κορέας καθυστέρησε την έναρξη της μεγαλύτερης συνεδρίασής του εδώ και 30 χρόνια, εξαιτίας της κατάστασης της υγείας του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ. Ωστόσο, η συνεδρίαση, η οποία έχει ως στόχο να επιταχύνει τις διαδικασίες διαδοχής του Βορειοκορεάτη ηγέτη δεν θα ματαιωθεί.

Το τηλεοπτικό δίκτυο της Νότιας Κορέας «YTN», επικαλούμενο έναν Νοτιοκορεάτη αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών της Σεούλ, μετέδωσε ότι η κατάσταση της υγείας του Κιμ Γιονγκ Ιλ επιδεινώθηκε μετά το πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα τον περασμένο μήνα.

Ο αξιωματούχος διευκρίνισε, ωστόσο, ότι τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δεν είναι τόσο σοβαρά που να δικαιολογούν μια ματαίωση της συνεδρίασης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα.

Ο 68χρονος Κιμ Γιονγκ Ιλ πιστεύεται ότι υπέστη εγκεφαλικό το 2008. Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης φαινόταν ιδιαίτερα αδύναμος κατά τα ταξίδια του στην Κίνα τους τελευταίους μήνες.

Το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Επανένωσης, το οποίο χειρίζεται τις υποθέσεις που αφορούν τη Βόρεια Κορέα, αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ του YTN, όπως και το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Εξωτερικών.

Η σπάνια αυτή συνεδρίαση του βορειοκορεάτικου κυβερνώντος Κόμματος των Εργατών πιστεύεται ότι διοργανώθηκε για να επιταχυνθούν τα σχέδια για τη διαδοχή του Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Σύμφωνα με αναλυτές, κατά τη συνεδρίαση αυτή είναι πιθανόν να δοθεί ένας επίσημος τίτλος στο νεώτερο γιο του, Κιμ Γιονγκ-Ουν.