Τα κενά στα σχολεία είναι λιγότερα από κάθε άλλη χρονιά και όσα υπάρχουν θα συμπληρωθούν εντός της εβδομάδας, δήλωσε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, από τη Σιβιτανίδειο Σχολή όπου βρέθηκε για τον αγιασμό της νέας σχολικής χρονιάς, μαζί με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ο αρχιεπίσκοπος, που είναι και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής, καλωσόρισε τους μαθητές της Σιβιτανιδείου Σχολής και τους ευχήθηκε δύναμη, όρεξη και υγεία. Μάλιστα, τόνισε πως έχει τις διαβεβαιώσεις της υπουργού Παιδείας ότι θα βοηθήσει για την ανάπτυξη της σχολής.

Η υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα της νέας σχολικής χρονιάς, απάντησε ότι καμία από «τις καταστροφές των τελευταίων μηνών δεν συμβαίνει. Υπήρχαν προβλέψεις για 20.000 κενά, για μη λειτουργία των σχολείων. Δε συμβαίνει τίποτα από όλα αυτά. Τα σχολεία λειτουργούν κανονικά σε όλη την Ελλάδα. Τα κενά που υπάρχουν θα συμπληρωθούν μέσα στην εβδομάδα. Είναι πολύ λίγα σε σχέση με άλλα χρόνια. Τα βιβλία είναι όλα στις τάξεις. Θεωρώ ότι η χρονιά ξεκινάει με πολύ καλούς οιωνούς».

Εξάλλου, η υπουργός αναφερόμενη στα εκπαιδευτικά κενά είπε ότι «αυτά είναι πολύ λιγότερα από κάθε άλλη χρονιά και μάλιστα θα συμπληρωθούν εντός της εβδομάδας».

Η υπουργός συνέχισε: «Εύχομαι το σχολείο να δώσει γνώση, που είναι δύναμη ζωής, αρχές και αξίες που χρειαζόμαστε για μια ισχυρή και δίκαιη Ελλάδα».

Απηύθυνε έκκληση προς όλους, Πολιτεία, εκπαιδευτικούς, στις δυνάμεις της κοινωνίας, στους γονείς «να έχουμε πάνω από όλα τα παιδιά. Να ενώσουμε τις δυνάμεις για να προσφέρουμε στο σχολείο. Όλες οι διαφορές, οι συγκρούσεις, οι επιμέρους απόψεις που υπάρχουν, ας μείνουν μακριά από το σχολείο».

Σε γυμνάσιο του Παγκρατίου ο Αντώνης Σαμαράς

Προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό με αφορμή την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σήμερα το πρωί παρευρέθη -μαζί με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Βασίλη Κικίλια– στον αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά στο 28ο Γυμνάσιο Παγκρατίου.

«Μετά τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους η Παιδεία και η Υγεία είναι τα μεγάλα θύματα της κυβέρνησης του Μνημονίου» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε «είμαστε εδώ κοντά στα παιδιά, αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα του κόσμου».

Ερωτηθείς για τα όσα είπε ο Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σαμαράς είπε ότι «ο πρωθυπουργός έχει τον ρόλο να αποφασίζει και να συντονίζει, όχι τον ρόλο του σχολιαστή και αναλυτή. Ο πρωθυπουργός δεν είναι κοντά στον κόσμο, δεν παρακολουθεί τα προβλήματα και λυπάμαι γιατί καμία ουσιαστική λύση δεν έχει».

Νωρίτερα, ο κ. Σαμαράς απευθύνθηκε στους μαθητές του 28ου Γυμνασίου λέγοντας: «Οι γονείς και η πατρίδα περιμένουν από εσάς να κάνετε αυτό που πρέπει. Η πατρίδα βασίζεται σε εσάς για ένα καλύτερο μέλλον, να είσαστε καλά και να είσαστε πάντα πρώτοι».

Στην επίσκεψή του, ο πρόεδρος της ΝΔ συνοδευόταν από τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Λυκουρέντζο, την τομεάρχη Παιδείας Ελίζα Βόζεμπεργκ και τον υποψήφιο περιφερειάρχη Βασίλη Κικίλια

Σε λύκειο της Θεσσαλονίκης ο Αλ.Τσίπρας

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας παρέστη στον αγιασμό στο Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης.

Αμέσως μετά έκανε τις παρακάτω δηλώσεις: «Φέτος δυστυχώς το σχολικό κουδούνι θα χτυπήσει σε λιγότερα σχολειά, σε λιγότερα τμήματα και για λιγότερους εκπαιδευτικούς.

Με πρόσχημα τη σωτηρία της χώρας από τη χρεοκοπία, οδηγείται το εκπαιδευτικό μας σύστημα σε χρεοκοπία. Αλλά μία κοινωνία με χρεοκοπημένο εκπαιδευτικό σύστημα είναι καταδικασμένη να βουλιάξει.

Η κυβέρνηση, ενώ έταζε άλλα πέρυσι τέτοιον καιρό, ως αντιπολίτευση, έχει υιοθετήσει πλήρως τις συνταγές του ΔΝΤ στην εκπαίδευση. Και δυστυχώς τα σχολειά μας οδηγούνται στη δεκαετία του ’60, με 30 μαθητές ανά τάξη. Και βεβαίως όλα αυτά λόγω των κενών που αφήνουν πίσω τους οι χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις των εκπαιδευτικών, χωρίς την παραμικρή πρόθεση αναπλήρωσής τους.

Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η παιδεία είναι το άλφα και το ωμέγα μιας κοινωνίας. Κι αν δεν επενδύσουμε στη γνώση, αλλά επενδύουμε μονάχα σε κόστη και ζημιές, σε αριθμούς, τότε δεν πρόσκειται ποτέ αυτή η χώρα να βγει από την κρίση