Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει το ΕΒΕΑ τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ. Όπως δήλωσε ο Κ. Μίχαλος «δεν ακούσαμε συγκεκριμένες και εμπεριστατωμένες συνολικές πολιτικές, παρά μόνο αποσπασματικά μέτρα – ασπιρίνες, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αναστρέψουν σήμερα την πτωτική πορεία της αγοράς».

Το ΕΒΕΑ καλεί εκ νέου την κυβέρνηση να μελετήσει τις προτάσεις που της έχει υποβάλει και συγκεκριμένα:

– Να μειώσει όλους τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις ώστε να μην πληρώνουν τέσσερις φορές υψηλότερους φόρους σε σύγκριση με τις γειτονικές μας χώρες.
– Να ενισχύσει τις κρατικές δαπάνες που αφορούν στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
– Να προχωρήσει σε συγκεκριμένα αναπτυξιακά έργα, κυρίως στην περιφέρεια, να προβεί σε ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και όχι σε οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.
– Να τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στις συντεχνίες και στα κρατικοδίαιτα συμφέροντα απελευθερώνοντας τα κλειστά επαγγέλματα και τις κλειστές αγορές.
– Να προωθήσει πολιτικές για την ενίσχυση της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις.»

Ειδικότερα, ο κ. Μίχαλος δήλωσε: «Ο επιχειρηματικός κόσμος ήδη έχει εκθέσει αναλυτικά στον πρωθυπουργό και τους οικονομικούς υπουργούς, τα τεράστια προβλήματα που υφίστανται σήμερα στη λειτουργία της αγοράς και στην εθνική μας οικονομία κι έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για να βγει η χώρα από την κρίση και να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης.

»Δυστυχώς, από τα χείλη του πρωθυπουργού δεν ακούσαμε συγκεκριμένες και εμπεριστατωμένες συνολικές πολιτικές, παρά μόνο αποσπασματικά μέτρα – ασπιρίνες, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αναστρέψουν σήμερα την πτωτική πορεία της αγοράς. Επί της ουσίας τα μόνα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για την ενδυνάμωση των επιχειρήσεων είναι η μείωση κατά 4% (από 24% σε 20%) της φορολογίας των μη διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων που επανεπενδύονται και μία νεφελώδη ρύθμιση για περαίωση των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων των προηγούμενων ετών.

»Η αποσπασματική μείωση της φορολογίας των επανεπενδυόμενων κερδών των επιχειρήσεων είναι μεν θετική, αλλά ανεπαρκής και για να έχει αποτέλεσμα θα πρέπει να συμπληρωθεί με τη μείωση όλων των άλλων υψηλών φορολογικών συντελεστών, με την κατάργηση όλων των έκτακτων εισφορών, με την επαναφορά σε χαμηλά επίπεδα του ΦΠΑ και κυρίως με την αλλαγή της σοσιαλιστικής νοοτροπίας που επιβάλει σήμερα το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, δαιμονοποιώντας την περιουσία και το κέρδος.

»Όσον αφορά στη ρύθμιση των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων, ο επιχειρηματικός κόσμος «κρατά μικρό καλάθι», καθώς ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί οι λεπτομέρειες της ρύθμισης και κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα κληθούν εκ νέου να πληρώσουν οι επιχειρήσεις για να ενισχύσουν και πάλι τα δημόσια έσοδα, μετά την αποτυχία της κυβέρνησης στο σκέλος της αύξησης των δημόσιων εσόδων και της πάταξης της φοροδιαφυγής.

»Επίσης, έντονη ανησυχία προκάλεσε στον επιχειρηματικό κόσμο η τοποθέτηση του πρωθυπουργού σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, για το ενδεχόμενο επιβολής νέου φόρου επί των συναλλαγών.

»Πάγια θέση του ΕΒΕΑ, που εκπροσωπεί την υγιή επιχειρηματικότητα, είναι η ριζική αλλαγή της φορολογικής πολιτικής και όχι οι συνεχείς τροποποιήσεις της, γιατί με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η αναξιοπιστία του κράτους προς τους επιχειρηματίες και αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία.

»Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του πρέπει επιτέλους να επιλέξουν την «ταυτότητά» τους, δηλαδή αν θα ακολουθήσουν μια σοσιαλιστική πολιτική με την επιβολή υψηλών φόρων ή μια φιλελεύθερη πολιτική με χαμηλή φορολογία και ενδυνάμωση του ιδιωτικού τομέα. Αν συνεχιστούν τα λάθη του προηγούμενου ενδεκάμηνου, τότε η χώρα δεν πρόκειται ποτέ να βγει από την ύφεση, καθώς οι επενδυτές δεν πρόκειται να επιλέξουν τη χώρα μας για την τοποθέτηση των κεφαλαίων τους τη στιγμή που η φορολογία επί των διανεμομένων κερδών των επιχειρήσεων ανέρχεται στο 45%».