Η Αμερικανίδα Σάρα Σουρντ, η οποία έχει συλληφθεί για παράνομη είσοδο στο Ιράν, θα «αφεθεί σύντομα ελεύθερη» αλλά διεξάγονται ακόμη «συνομιλίες όσον αφορά τις λεπτομέρειες και την ημερομηνία της απελευθέρωσής της», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ, σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση.
«Καθώς πλησιάζει η γιορτή Αϊντ αλ-Φιτρ (που σηματοδοτεί το τέλος της νηστείας του μήνα του Ραμαζανίου σήμερα) αποφασίστηκε η κυρία αυτή να αφεθεί ελεύθερη σύντομα, ώστε να πάει κοντά στην οικογένειά της», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος στο αγγλόφωνο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Press-TV.
Αξιωματούχος του υπουργείου Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι η Σάρα Σουρντ θα αφεθεί ελεύθερη το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA.
«Στη διάρκεια τελετής στις 09.00 (τοπική ώρα/ 07.00 ώρα Ελλάδος) το Σάββατο στο ξενοδοχείο Εστεγλάλ, ένας εκ των τριών Αμερικανών που συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στο Ιράν, θα αφεθεί ελεύθερος», δήλωσε ο Εχσαν Χασεμί, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου και τοπικών ΜΜΕ του υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Μεχμανπαράστ πρόσθεσε ότι η απόφαση για την απελευθέρωση της Σουρντ ελήφθη μετά την ενδελεχή εξέταση της περίπτωσής της από τους αξιωματούχους, κυρίως τον πρόεδρο Αχμαντινεζάντ. «Η απόφαση ελήφθη από ισλαμική ευσπλαχνία και λόγω της ιδιαίτερης προσέγγισης της ιρανικής κυβέρνησης στις γυναίκες», τόνισε.
Η Σουρντ συνελήφθη με άλλους δύο Αμερικανούς, τους Σέιν Μπάουερ και Τζόσουα Φάταλ από τις ιρανικές δυνάμεις στις 31 Ιουλίου του 2009, μόλις διέσχισαν την ιρανική μεθόριο προερχόμενοι από το γειτονικό ιρακινό Κουρδιστάν.
Και οι τρεις δήλωσαν ότι εισήλθαν στα σύνορα από λάθος, ενώ έκαναν εκδρομή σε μια ορεινή περιοχή μεταξύ του Ιράν και του Ιράκ.
Και οι τρεις κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία και παράνομη είσοδο αλλά οι οικογένειές τους δηλώνουν ότι είναι αθώοι.
Η μητέρα της 31 ετών Σουρντ, η Νόρα Σουρντ, είχε δηλώσει τον Αύγουστο ότι στην κόρη της διαγνώστηκε αρχικό στάδιο καρκίνου και ότι η Σάρα πάσχει από κατάθλιψη.