Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί αρνήθηκε σήμερα να υποχωρήσει στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, μία ημέρα μετά τις εντυπωσιακές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Γαλλία, αλλά τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής ρυθμίσεων για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και τους εργαζόμενους που άρχισαν την εργασία τους σε μικρή ηλικία.

«Πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση. Είναι κατά συνέπεια φυσικό να προκαλεί ανησυχίες και μεγάλες κινητοποιήσεις, όπως οι χθεσινές…Εξετάζω με προσοχή τις ανησυχίες που εκφράζονται», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας.

Ο Νικολά Σαρκοζί επανέλαβε ωστόσο ότι δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσει στο θέμα της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια και διευκρίνισε ότι ζήτησε από την κυβέρνηση «να βελτιώσει» τις ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν στους εργαζόμενους που άρχισαν την εργασία τους πριν από τα 18 τους χρόνια να βγαίνουν στη σύνταξη στα 60 χρόνια. Ζήτησε επίσης ειδικές ρυθμίσεις για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

«Δεν τίθεται θέμα να επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε να παραμορφώσει τη μεταρρύθμιση, διότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την εξισορρόπηση του καθεστώτος των συντάξεων», διαβεβαίωσε ο Σαρκοζί, τη στιγμή που οι ανάγκες χρηματοδότησής του εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 70 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2030.

Χθες, στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη Γαλλία κατά της μεταρρύθμισης συμμετείχαν 1,12 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, και 2,7 εκατομμύρια, σύμφωνα με τη CGT.

Ο πρώτη γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση, την οποία χαρακτήρισε «άδικη και αναποτελεσματική» πρέπει να αρχίσει από «μηδενική βάση».

«Σε μία δημοκρατία, όταν ο κόσμος βρίσκεται στους δρόμους, όταν υπάρχουν περισσότερα από 2 εκατομμύρια ανθρώπων και πολλοί ακόμη που τους υποστηρίζουν, τότε οφείλεις να τους ακούσεις», είπε η Μαρτίν Ομπρί καλώντας τον Νικολά Σαρκοζί να συναντηθεί σύντομα με τα συνδικάτα και την αντιπολίτευση.