Yπέρ της λύσης της εξίσωσης του ειδικού φόρου καυσίμων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, αντί της αύξησης ή μετάταξης προϊόντων και υπηρεσιών σε υψηλότερο ΦΠΑ, τάσσεται η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Β. Κορκίδης, αναφέρει ότι η επιβολή υπερβολικών αυξήσεων στους έμμεσους φόρους διατήρησε τον πληθωρισμό τον Αύγουστο στο 5,5%, σε αντίστοιχα επίπεδα με τον Αύγουστο του 1997.

Οι «φορολογικές αυξήσεις» που πέρασαν στην αγορά μέσω των αυξήσεων στα καύσιμα, στις μεταφορές, στα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό, στις επικοινωνίες, στην στέγαση και στην εκπαίδευση επιβάρυναν τον καταναλωτή και παγίωσαν τους τελευταίους 5 μήνες ένα καθεστώς «φορολογικής ακρίβειας», είπε.

Η αύξηση του τιμαρίθμου, ειδικά στη φετινή περίοδο των θερινών εκπτώσεων που χαρακτηρίστηκε από μεγάλα ποσοστά μείωσης τιμών, θα πρέπει να προβληματίσει το οικονομικό επιτελείο, για την πορεία του πληθωρισμού μέχρι το τέλος του χρόνου και να αναθεωρηθούν, με βάση τα νέα δεδομένα, οι αρχικές φορολογικές στοχοθετήσεις, τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ λέειότι η προσπάθεια του ελληνικού εμπορίου για μείωση των τιμών σε πολλά καταναλωτικά αγαθά «απεικονίζεται ξεκάθαρα» στους πρόσφατους πίνακες των ετήσιων και μηνιαίων μεταβολών του δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Αρνητικά πρόσημα παρατηρούνται στους πίνακες μεταβολής του ΔΤΚ όπως στην ένδυση και υπόδηση με μείωση των τιμών 8,1%, στα διαρκή αγαθά και είδη νοικοκυριού (-2,5%), ενώ πολλά άλλα βασικά αγαθά έχουν σχεδόν μηδενική μεταβολή.

Η ΕΣΕΕ εμμένει στην αντίθεσή της στα σενάρια αύξησης ή μετάταξης του ΦΠΑ και προτιμά τη λύση της εξίσωσης του ειδικού φόρου καυσίμων στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.

Έτσι, εκτιμά ότι μπορεί να καλυφθεί μέρος της μείωσης του ελλείμματος, να παγώσει ο ΦΠΑ και ταυτόχρονα να περιοριστεί το λαθρεμπόριο καυσίμων, από το οποίο το Δημόσιο χάνει 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Η ΕΣΕΕ προτείνει τα έσοδα που θα εξοικονομηθούν, να καλύψουν την ετήσια επιδότηση του 1,4 δισ. ευρώ του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.