ΙρλανδίαΑποφασίστηκε «σπάσιμο» της Anglo Irish Bank για να αποφευχθεί μια νέα Lehman Brothers

To σπάσιμο σε δύο της Anglo Irish, μίας από τις μεγαλύτερες ιρλανδικές τράπεζες που διέσωσε το 2009 το Δουβλίνο, αποφάσισε η ιρλανδική κυβέρνηση για να αποφύγει μία κατάρρευση τύπου Lehman Brothers. H χρηματοπιστωτική θα χωριστεί σε έναν οργανισμό μόνο με καταθέσεις και σε έναν δεύτερο, στον οποίο θα συγκεντρωθούν όλα τα δάνεια -σε μεγάλο μέρος μη εξυπηρετούμενα- της Anglo Irish.

To σπάσιμο σε δύο της Anglo Irish, μίας από τις μεγαλύτερες ιρλανδικές τράπεζες που διέσωσε το 2009 το Δουβλίνο, αποφάσισε σήμερα η ιρλανδική κυβέρνηση για να αποφύγει μία κατάρρευση τύπου Lehman Brothers.

H χρηματοπιστωτική θα χωριστεί σε έναν οργανισμό μόνο με καταθέσεις και σε έναν δεύτερο, στον οποίο θα συγκεντρωθούν όλα τα δάνεια -σε μεγάλο μέρος μη εξυπηρετούμενα- της Anglo Irish.

Το ιρλανδικό δημόσιο έχει ήδη διοχετεύσει 23 δισ. ευρώ για την, εθνικοποιημένη πλέον, Anglo Irish, ενώ εκτιμάται πως ο συνολικός λογαριασμός για τους Ιρλανδούς φορολογούμενους θα ανέλθει σε 35 δισ. ευρώ (περίπου το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της χώρας).

Το Δουβλίνο θέλει να αποτρέψει την κατάρρευσης της τράπεζας, φοβούμενο ότι μία τέτοια εξέλιξη θα έδιωχνε τους ξένους επενδυτές από τη χώρα και αποτελούσε την αρχή του ντόμινο για τις υπόλοιπες ιρλανδικές χρηματοπιστωτικές.

Το «κακό» μέρος της Anglo Irish, το προβληματικό χαρτοφυλάκιο δανείων σε βαρώνους του κτηματομεσιτικού και του κατασκευαστικού τομέα που έχουν εν τω μεταξύ χρεοκοπήσει, θα αναλάβει με περικοπές στα επιτόκια η ΝΑΜΑ, «χρηματοπιστωτικός σκουπιδοτενεκές» που δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό στον απόηχο της κρίσης του 2008.

Σήμερα, μετά από πολυήμερες εικασίες για το μέλλον της Anglo Irish, τα spread των ιρλανδικών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, διαμορφώνοντας το επιτόκιο των ιρλανδικών δανείων στο 6,05% -το οποίο ξεπερνούν μόνο τα ελληνικό ομόλογα στην Ευρωζώνη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk