Σε επίπεδα-ρεκόρ διευρύνονται την Τετάρτη οι διαφορές των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης και την κατάσταση των τραπεζών, ενώ επανέρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια για αναδιάρθρωση χρέους.

Το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο «άνοιξε» πάνω από τις 950 μονάδες, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαΐου όταν είχε κορυφωθεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, από 942 την Τρίτη.

Η απόδοση (επιτόκιο) του 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχώρησε έως το 2,22%, χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Σεπτεμβρίου, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων που έδειξαν απρόσμενη πτώση των εξαγωγών τον Ιούλιο.

Στις 31 Αυγούστου είχε υποχωρήσει στο ιστορικό χαμηλό του 2,087%.

Το spread του 10ετούς πορτογαλικού τίτλου ενισχύθηκε στις 360 μονάδες, υψηλότερο επίπεδο από το 1997, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg,

Ιστορικό υψηλό σημειώθηκε ακόμα στο spread των ιρλανδικών ομολόγων (379 μονάδες βάσης).

Από την αρχή του 2010, τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν απώλειες 19,7%, τα πορτογαλικά 4,6% και τα ιρλανδικά 2,7%. Στον αντίποδα, τα γερμανικά κρατικά ομόλογα, που θεωρούνται «ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο», κερδίζουν 9,6%, ξεπερνώντας ακόμα και τα αμερικανικά (8,4%).