Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος που τίθεται σε δημοψήφισμα την προσεχή Κυριακή από την κυβέρνηση Ερντογάν. Η Κομισιόν προειδοποιεί όμως πως ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση θα είναι αποφασιστικής σημασίας.

Σε απαντητική αποστολή προς Τούρκους διανοούμενους ο γενικός διευθυντής αρμόδιος για τη Διεύρυνση Μάικλ Λι εκφράζει την ικανοποίησή του για πολλά στοιχεία που αναμένεται ότι θα βελτιώσουν τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος και θα περιορίσουν τις εξουσίες της στρατιωτικής δικαιοσύνης.

Όμως επισημαίνει ταυτόχρονα ότι ορισμένα στοιχεία «θα απαιτήσουν επαγρύπνηση», ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης θα προεδρεύει του Ανώτερου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων και πως οι εξουσίες αυτού του «θεσμού-κλειδί» για να διεξάγει έρευνες θα υπόκεινται στην έγκριση του εν λόγω υπουργού.

Μόνο μια καλή εφαρμογή αυτών των διατάξεων σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές θα εξασφαλίσει την ανεξαρτησία αυτού του θεσμού, υπογραμμίζεται στην επιστολή που περιήλθε την Τετάρτη στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Αυτό ισχύει και για άλλες τροποποιήσεις, «η επιτυχία των οποίων θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα τεθούν σε εφαρμογή», προστίθεται.

Οι Βρυξέλλες εκφράζουν επίσης τη λύπη τους για το γεγονός ότι «δεν προηγήθηκε της μεταρρύθμισης μια ευρεία και εξαντλητική διαβούλευση στην πολιτική σκακιέρα και με το σύνολο της κοινωνίας των πολιτών».

Ο Λι απάντησε σε μια επιστολή που εστάλη από μια ομάδα Τούρκων διανοουμένων, οι οποίοι εξέφραζαν τις επιφυλάξεις τους για το σχέδιο της μεταρρύθμισης.

Περίπου 50 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι θα κληθούν στις κάλπες για να αποφανθούν για ένα ετερογενές σύνολο τροπολογιών του θεμελιώδους νόμου, το οποίο υιοθετήθηκε από το Κοινοβούλιο με την υποστήριξη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Η κυβέρνηση Ερντογάν υποστηρίζει πως αυτή η μεταρρύθμιση είναι ένα διαβατήριο για την ΕΕ, το οποίο θα συμβάλλει στην αποστρατιωτικοποίηση της Τουρκίας και μπορεί να επιτρέψει να δικαστούν οι αυτουργοί του πραξικοπήματος του 1980.

Όμως υψώνονται φωνές που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να ελέγξει τη δικαστική εξουσία.