Παρέμβαση των ΗΠΑ για να σταματήσει το Ισραήλ την εποικιστική του δραστηριότητα ζήτησε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, λέγοντας ότι η συνέχισή της απειλεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες. «Δεν είναι εγγυημένη» η επιτυχία των διαπραγματεύσεων λέει ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Στις 26 Σεπτεμβρίου λήγει το μερικό «πάγωμα» του εποικισμού που έχει κηρύξει το Ισραήλ στη Δυτική Οχθη για διάστημα δέκα μηνών.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι μετά το τέλος των δέκα μηνών το «πάγωμα» δεν θα ανανεωθεί, κάτι που απειλεί την ειρηνευτική διαδικασία, μιας και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές ότι δεν συνεχίζει τις συνομιλίες εάν δεν συνεχιστεί το πάγωμα των εποικιστικών δραστηριοτήτων.

Ο Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να επέμβουν ώστε να σταματήσει ο εποικισμός.

Επιστρέφοντας από την Ουάσινγκτον, ο παλαιστίνιος πρόεδρος υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί να αναλάβουν ενεργό ρόλο στις απευθείας διαπραγματεύσεις.

«Οι ΗΠΑ θα είναι παρούσες στις διαπραγματεύσεις που δεν θα γίνουν αναγκαστικά κεκλεισμένων των θυρών και (οι Αμερικανοί διαπραγματευτές) μπορεί να βρίσκονται μέσα στο δωμάτιο ή εκτός αυτού» είπε.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός πρωθυπουργόςΒενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι συνομιλίες αποτελούν «σπουδαίο βήμα» στο δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας.

Τόνισε, πάντως, ότι δεν υπάρχει «εγγύηση για την ευόδωσή τους».

Μιλώντας σε φεστιβάλ για το νέο Εβραϊκό έτος, που γίνεται στη Νέα Υόρκη, ο κ. Νετανιάχου δήλωσε: «Ασφαλώς και υπάρχουν εμπόδια, σκεπτικοί, αμφιβολίες για το τελικό αποτέλεσμα» αυτών των συνομιλιών, «αλλά θα πρέπει να προσπαθήσουμε κι οι δύο για να καταλήξουμε στην ειρήνη».

Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες γίνονται «με καλή πίστη, όχι όμως με άγνοια».

«Ασφάλεια και αναγνώριση του Ισραήλ ως του εβραϊκού κράτους […] αυτά είναι τα δύο κριτήρια» που καθορίζουν την επιτυχία των διαπραγματεύσεων, υπογράμμισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επιθυμεί οι δύο πλευρές να σκιαγραφήσουν μέσα στο επόμενο έτος το προσχέδιο μιας συμφωνίας.

Ωστόσο, οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν ισχυρές.