Η σειρά«Star Trek» είναι το πνευματικό τέκνο του Τζιν Ρόντεμπερι, ο οποίοςυπήρξεπιλότος κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η σειρά πρωτοπροβλήθηκε το 1966 και διήρκεσε για 3 σεζόν ως «Star Trek: The Original Series». Αστέρι της σειράς ο Κάπταιν Τζέιμς Ταϊβίριους Κερκ και δίπλα του το πλήρωμα του διαστημόπλοιου Starship Enterprise. Ακολούθως προβλήθηκε η σειρά«Star Trek: The Animated Series» ενώ κινηματογραφήθηκαν και έξι ταινίες με το γνωστό πρωταγωνιστικό καστ.

Με άλλους χαρακτήρες αλλά στο ίδιο σύμπαν του Star Trek, κινήθηκαν και τέσσερις ακόμη σειρές που ήρθαν αργότερα: το «Star Trek: The Next Generation» (το πρώτο δίωρο πιλοτικό επεισόδιο προβλήθηκε σε 27 εκατομμύρια τηλεθεατές στις 28 Σεπτεμβρίου του 1987 ενώ η σειρά διήρκεσε για 7 σεζόν με διοικητή τον Ζαν Λουκ Πικάρντ_κατά κόσμον Σερ Πάτρικ Στιούαρτ), το «Star Trek: Deep Space Nine» (έκανε πρεμιέρα το 1993 καιτελείωσε το 1999), το «Star Trek: Voyager» (προβλήθηκεαπό το 1995 έως το 2001 ενώ είναι η μόνη σειρά επεισοδίων με γυναίκα καπετάνιο την Κάθριν Τζεϊνγουέι) και το «Star Trek: Enterprise» (τα γεγονότα αφορούν στο έτος 2151 και πρωτοπροβλήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου του 2001. Επρόκειτο μάλιστα για την πρώτη σειρά του Star Trek που μετά από 4 σεζόν και 98 επεισόδια, ακυρώθηκε από το δίκτυο και όχι από τους παραγωγούς του).

Τέσσερις ακόμη ταινίες γυρίστηκαν με θέμα το Star Trekμε πιο πρόσφατο αυτό του 2009σε σκηνοθεσίακαι παραγωγήτου δεξιοτέχνη της δράσης, του μυστηρίου και τηςεπιστημονικής φαντασίας J. J. Abrams. Στην 82η απονομήτων βραβείων Οσκαρ προτάθηκε για 4 και κέρδισε 1(καλύτερο μακιγιάζ). Είναι το πρώτο Οσκαρ που κέρδισε ταινία με θέμα το «Star Trek».

Η σειρά επιστημονικής φαντασίας δημιούργησε ένα άνευ προηγουμένου καλτ φαινόμενο σε όλο τον κόσμο που συνοδεύτηκε από νουβέλες, videogames αλλά και ένα θεματικό πάρκο στο Λας Βέγκας τοοποίο όμως έκλεισε το 2008. Κατά τη δεκαετία του ’90 ακόμη και στην Ελλάδα κυκλοφόρησε περιοδικό για τους οπαδούς της διαγαλαξιακής κοινότητας του Star Trek.