«Καμία μετάλλαξη δεν έχει συμβεί στο ΠΑΣΟΚ. Ο κόσμος αλλάζει, όχι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο προσαρμόζεται στις συνθήκες και στέκεται δίπλα στο λαό, ενώ δεν είναι κόμμα ιδεολογικής καθαρότητας που μπαίνει στο περιθώριο» ανέφερε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του κινήματος Σωκράτης Ξυνίδης στην ομιλία του την Κυριακή, τρίτη και τελευταία ημέρα των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις Φαλήρου.

Ο κ. Ξυνίδης υποστήριξε την τοποθέτηση του και με ανάγνωση αποσπασμάτων από κείμενα του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και πρόσφατα κείμενα του Κινήματος, και υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αναλύσεις, παράδοση, εμπειρία, στελέχη, και πάνω απ’ όλα την «σκέψη του Ανδρέα». Τόνισε ότι αυτή του η τοποθέτηση επιχειρεί να απαντήσει σε ερωτήματα που τίθενται και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία μπορούν να κωδικοποιηθούν στο αν το ΠΑΣΟΚ μεταλλάχθηκε, αν το Μνημόνιο κατατάσσει το ΠΑΣΟΚ στα νεοφιλελεύθερα κόμματα, αν υπάρχουν περιθώρια για μια νέα πορεία της Ευρώπης και αν το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί αντιλαϊκές πολιτικές.

Συνέχισε λέγοντας ότι με θεωρίες ιδεολογικής καθαρότητας δεν απαντάται ούτε η καπιταλιστική κρίση, ενώ σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες πως το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τις τράπεζες, είπε ότι εκείνοι που τα λένε αυτά, πρέπει πρώτα να θέσουν το όριο που δεν θα επιτρέψει ένα ντόμινο τραπεζικών καταρρεύσεων με καταστρεπτικές για την οικονομία συνέπειες.

Αναφερόμενος στην πορεία της Ευρώπης, ο κ. Ξυνίδης είπε ότι η κρίση δεν απαντάται ούτε με πολιτικές που προκρίνουν την απομόνωση, ούτε με τη συνέχιση της υπερκατανάλωσης και του δανεισμού, ενώ πρόσθεσε ότι η απάντηση για μια νέα ευρωπαϊκή και παγκόσμια πορεία βρίσκεται στο νέο μοντέλο ανάπτυξης που προτείνει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Αναφερθείς «στον σύντροφο που αποφάσισε να μην συμμετέχει στις εργασίες του ΕΣ, για να μην επικυρώσει πολιτικές αντιλαϊκού χαρακτήρα», ο κ. Ξυνίδης είπε ότι αυτοί οι αφοριστικοί χαρακτηρισμοί αποτελούν ύβρη για το σώμα του ΕΣ και την ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Πρόσθεσε ότι στο Κίνημα ποτέ δεν κυριάρχησαν διαχωριστικές αντιλήψεις περί «ευαίσθητων» και μη , «παλαιών» και «νέων», «αριστερών» και μη, ενώ υπογράμμισε ότι όσοι πάνε να επιβάλλουν τέτοιες αντιλήψεις, θα μπουν στο περιθώριο.

Την Παρασκευή, πριν από την έναρξη των εργασιών του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ, το μέλος του σώματος Αλέξης Μητρόπουλος απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τον γραμματέα του Κινήματος, στην οποία διατύπωνε τους πολιτικούς λόγους, για τους οποίους δεν θα λάμβανε μέρος στις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου.

Αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Ξυνίδης είπε ότι προϋπόθεση για το ΠΑΣΟΚ είναι η ενωτική, έντιμη και καθαρή μάχη. Υπογράμμισε ότι με τις εκλογές αυτές και κυρίως με τον «Καλλικράτη» ολοκληρώνεται η αποκέντρωση του κράτους, η οποία υπήρξε προγραμματική αρχή του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του.

«Είναι η ιστορική στιγμή της νέας συγκρότησης του κράτους, που δεν θέλει ούτε αμέτοχα κομματικά στελέχη, ούτε αμέτοχους πολίτες, να ξεπεράσουμε ό,τι μάς πικραίνει και να δώσουμε τη μάχη για την πατρίδα και την ιστορία του ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύοντας ότι είναι ο μοναδικός πολιτικός χώρος που στέκεται δίπλα στον πολίτη» κατέληξε ο κ. Ξυνίδης.