ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ με τον κίνδυνο της γενικής αποσύνθεσης και της δημιουργίας μιας πολιτικά ανεξέλεγκτης κατάστασης βρίσκεται η κυβέρνηση και στα γραφεία του Μεγάρου Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός. Η ανησυχία και η γκρίνια είναι διάχυτες στα κυβερνητικά κλιμάκια και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ στην Ηρώδου Αττικού
οι συσκέψεις για τη διαχείριση της κρίσης ήταν συνεχείς την προηγούμενη εβδομάδα. Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού αποδύονται πλέον καθημερινώς σε προσπάθειες διαφύλαξης της συνοχής του κυβερνητικού σχήματος, οι προσωπικές στρατηγικές υπουργών αποκαλύπτονται και οι εισηγήσεις προς τον Πρωθυπουργό για άμεση ανάληψη δράσης εντείνονται. Ακόμη και στενοί συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου παραδέχονται ότι
η κυβέρνηση έχει περάσει το «σημείο 0» και ότι ο δρόμος που έχει χαραχθεί είναι χωρίς επιστροφή. Οι ρυθμοί απόδοσης των υπουργείων δεν είναι ικανοποιητικοί, τα χρονοδιαγράμματα είναι πιεστικά και οι έλεγχοι εφαρμογής του μνημονίου που έχει υπογραφεί με την τρόικα αρχίζουν. Παράλληλα, οι εξελίξεις στην υπόθεση Siemens δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα που επαπειλεί το παραπαίον πολιτικό σύστημα.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε την προηγούμενη εβδομάδα ήταν οι αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Βουλή, είτε υπό τον κ. Παπανδρέου είτε υπό τον κ. Χ. Παμπούκη, καθώς και κάποιες τηλεφωνικές επικοινωνίες του Πρωθυπουργού.

* Τετάρτη 26 Μαΐου: Λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Παπανδρέου έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εργασίας κ. Α. Λοβέρδο, στον οποίο συνεργάτες του Πρωθυπουργού έχουν «χρεώσει» απόπειρα χάραξης προσωπικής στρατηγικής, με αποτέλεσμα μείζονα σύγχυση σχετικά με το περιεχόμενο του μνημονίου για το Ασφαλιστικό και τις δυνατότητες διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Την επόμενη ημέρα ο κ. Λοβέρδος ουσιαστικά ανασκευάζει και δηλώνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης. * Την ίδια ημέρα, μετά τη λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου, η κυρία Κατσέλη καλείται από τον κ. Παμπούκη σε σύσκεψη με τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Σ. Λύτρα και θέμα την εξεύρεση λύσης στις ρυθμίσεις για την άρση του καμποτάζ και την τιμολόγηση των φαρμάκων, που είτε παραμένουν στα χαρτιά είτε κρίνονται αναποτελεσματικές. Στο Μαξίμου λένε πλέον απερίφραστα ότι «υπάρχει προβληματισμός για τη Λούκα».

* Ο Πρωθυπουργός αποχωρεί συνοφρυωμένος μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Εχει μόλις πληροφορηθεί το περιεχόμενο της κατάθεσης του κ. Μαντέλη στην Εξεταστική Επιτροπή.

* Πέμπτη 27 Μαΐου, απόγευμα: Ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται επί ώρες στο γραφείο του στη Βουλή, ενώ επίκειται η ψηφοφορία για τον «Καλλικράτη». Ζητεί άμεση και συνεχή πληροφόρηση για την κατάσταση που επικρατεί στην ΚΟ έχοντας λάβει τα μηνύματα των αντιδράσεων και υπό τον φόβο διαρροών. Συναντάται και με τον κ. Λοβέρδο με θέμα την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων.

* Πέμπτη 27 Μαΐου, Μέγαρο Μαξίμου: Σύσκεψη υπό τον υπουργό Επικρατείας κ. Παμπούκη, με θέμα τις εξελίξεις στην υπόθεση Siemens. Εξετάζονται τα περιθώρια χειρισμών της κυβέρνησης σε μελλοντικές συμβάσεις και διαγωνισμούς όπου ενδεχομένως θα συμμετάσχει η γερμανική εταιρεία. Τελική απόφαση δεν λαμβάνεται.

Σε συζητήσεις του «πρωινού καφέ» την προηγούμενη εβδομάδα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την αγωνία του για τον τρόπο με τον οποίο «περνούν» στη δημοσιότητα οι δραστηριότητες της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει ουσιαστικές καθυστερήσεις σε κρίσιμους τομείς (π.χ. Υγεία), καθώς και ότι δεν γίνεται γνωστή η πρόοδος που συντελείται σε κάποια σημεία, όπως π.χ. η περιστολή φαρμακευτικών δαπανών.

Σε μια περίοδο κατά την οποία η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ βρίσκεται σε αναβρασμό και οι βουλευτές δέχονται έντονες πιέσεις στις περιφέρειές τους, στους διαδρόμους της Βουλής αρχίζει να εκδηλώνεται έντονη ανησυχία. Οι περισσότεροι δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν πού πάνε, η απόσταση από τις προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματος είναι χαώδης και πολλοί στρέφονται κατά της ηγεσίας για έλλειψη γραμμής πλεύσης. «Η κατάσταση δείχνει να αποσταθεροποιείται διαρκώς, χάνεται ο έλεγχος, όλα τα συστήματα είναι σε κρίση» έλεγε βορειοελλαδίτης βουλευτής του ΠαΣοΚ την προηγούμενη Παρασκευή.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που διαμορφώνεται είναι ότι αρχίζει να συζητείται ακόμη και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ως επιβεβλημένη εξέλιξη από τις συνθήκες, σε περίπτωση π.χ. που η απόδοση της κυβέρνησης δεν βελτιωθεί και χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα. Ο κ. Αντ. Σαμαράς έχει ήδη αναφερθεί στο ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες ταυτόχρονα με τις δημοτικές εκλογές, σενάριο το οποίο απορρίπτεται από τους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου. Πολιτικά στελέχη και των δύο μεγάλων κομμάτων επισημαίνουν όμως ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο περνάει πλέον και από τα γραφεία των Βρυξελλών (ΕΕ), της Ουάσιγκτον (ΔΝΤ) και της Φραγκφούρτης (ΕΚΤ), και με βάση αυτά το σενάριο δεν θεωρείται πιθανό.

Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου αξιολογούν καθημερινώς την πορεία και τη συμπεριφορά των υπουργών, στοιχείο που επιτείνει την εντύπωση ότι έρχονται αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αν και οι σκέψεις του κ. Παπανδρέου για τον χρόνο και τη φύση των αλλαγών αυτών παραμένουν άγνωστες. Οι συνομιλητές του όμως δεν κρύβουν την ανησυχία τους εν όψει των εξελίξεων που διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό πολιτικό σκηνικό.

ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
1 Ενδεχόμενο εκτροχιασμού της εκτέλεσης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα οδηγήσει σε επιβολή νέων μέτρων και το οποίο πιθανώς θα μπορούσε να σημάνει ως και εκλογές το προσεχές φθινόπωρο.

2 Φαινόμενα μειωμένης συνοχής της ΚΟ, σε βαθμό που να εντείνεται η αγωνία εν όψει της ψήφισης κρίσιμων νομοσχεδίων. 3 Ανεξέλεγκτους κλυδωνισμούς στο πολιτικό σύστημα,που θα πλήξουν και την κυβέρνηση,εξ αφορμής των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο της Siemens.

4 Αδυναμία και απροθυμία του κομματικού μηχανισμού να υποστηρίξει τις κυβερνητικές επιλογές,με αποτελεσματικό τρόπο.

5 Εκφραση λαϊκής αντίδρασης κατά της κυβέρνησης στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση,σε μια περίοδο που θα έχουν καταστεί αισθητά από όλους τα σκληρά μέτρα.

6 Αλυσιδωτές αντιδράσεις από τις φυγόκεντρες τάσεις στη ΝΔ και στην Αριστερά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εξελίξεις και στον χώρο του ΠαΣοΚ,ειδικά λόγω των αποκαλύψεων για τις δραστηριότητες στελεχών της περιόδου του «εκσυγχρονισμού».

Χρ.Παπουτσής
«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι»

«Η απαξίωση του κοινοβουλευτισμού και της Βουλής,η ισοπέδωση των πάντων με τη λογική “όλοι ίδιοι είναι” είναι προμελετημένο έγκλημα εις βάρος της Δημοκρατίας.Εχουμε υποχρέωση να αντιδράσουμε» υπογραμμίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και Γραμματέας της ΚΟ του ΠαΣοΚ και υπογραμμίζει: «Οπως ακριβώς γίνεται τώρα στις υποθέσεις της Siemens και του Βατοπαιδίου,έτσι θα γίνει και στις περιπτώσεις της οικονομίας,των ομολόγων,του Χρηματιστηρίου.Δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά στον πολιτικό κόσμο».

Γ. Φλωρίδης
«Δεν διαβάσαμε το μνημόνιο»

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κράτος και αυτό που παραλάβαμε διαλυμένο από τη ΝΔαποσυντίθεται καθημερινώς.Εκεί απαιτείται η άμεση και αποτελεσματικότερη επέμβαση.

Το μνημόνιο που υπογράψαμε με την τρόικα,και κανένας δεν διάβασε,στην πραγματικότητα μας λέει αυτό ακριβώς:πώς φτιάχνεται μια χώρα».

Μιλτ.Παπαΐωάννου
«Χρειαζόμαστε νέα αρχή»

«Η χώρα χρειάζεται μια νέα αρχή και το πολιτικό σύστημα πρέπει να προχωρήσει σε αυτοκάθαρση»λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και συμπληρώνει:«Η υπόθεση Μαντέλη είναι χαρακτηριστική αλλά και επιβαρυντική για την προηγούμενη κυβέρνηση και την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Το κρίσιμο είναι η εύρυθμη λειτουργία όλων των θεσμών και η ουσιαστική συμμετοχή του πολίτη».