Oυρά αστακού ογκρατέν για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , στρείδια και φουά γκρα για τον Φρανσουά Μιτεράν, σφυρίδα για την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη , κρουασάν και λαδερά φασολάκια για τους σπουδαστές του Γαλλικού Ινστιτούτου. Ολα, διά χειρός Ντομινίκ Περό, του γάλλου σεφ που ταΐζει γνωστούς, λιγότερο γνωστούς και παντελώς αγνώστους τα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα.
Ο κ. Περό διαπνέεται από δημοκρατικές απόψεις περί φαγητού και γεύσεων, μακριά από τον ελιτισμό που συνοδεύει συνήθως το γκουρμέ. «Μαγειρεύω για τους πάντες, μπορώ να ετοιμάσω ένα γεύμα για τον πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και ένα ιδιωτικό δείπνο για δύο. Οι τιμές προσαρμόζονται πάντα στις απαιτήσεις και στις δυνατότητες του πελάτη» τονίζει ο ίδιος.
Οι επιλογές του δείχνουν, πράγματι, ευρύτητα. Ετοιμάζει τα επίσημα γεύματα του υπουργείου Εξωτερικών, συνεργάζεται με πλείστες όσες πρεσβείες, έχει υπό την επίβλεψή του το καφέ του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, αλλά και τα κυλικεία στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στο Εθνικό Θέατρο, στην Αγ. Κωνσταντίνου, προμηθεύει με καθημερινά γεύματα ιδιωτική εταιρεία. Τα πιάτα του έχουν αγαπηθεί πρωτίστως από τον Φρανσουά Μιτεράν . Ο κ. Περό δούλευε νυχθημερόν επί τρία χρόνια στα Ηλύσια Πεδία για τον γάλλο πρόεδρο και την οικογένειά του. « Στρείδια και φουά γκρα, μοσχαρίσιες μπριζόλες, γλυκά βασισμένα στο γιαούρτι και το καλό κρασίήταν οι συνήθεις επιλογές του προέδρου» θυμάται ο κ. Περό.
Η κυρία Μπακογιάννη έμαθε γι΄ αυτόν- κυριολεκτικά- μεταξύ τυρού και αχλαδίου, καθώς δοκίμαζε τις δημιουργίες του σε ιδιωτικά γεύματα, σε σπίτια φίλων. «Ψάρι, ψάρι, ψάρι! Τι άλλο να ετοιμάσει κανείς στους ξένους επισήμους που επισκέπτονται μια χώρα όπως η Ελλάδα…» σχολιάζει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η τέως υπουργός Εξωτερικών αγαπούσε ιδιαίτερα τη σφυρίδα.
«Ο σεφ οφείλει ωστόσο να γνωρίζει αγαπημένες γεύσεις σε λαούς, απαγορευμένα πιάτα σε θρησκείες, να σέβεται προσωπικές ιδιορρυθμίες. Στο γεύμα για τον κ. Ερντογάν, η ουρά αστακού δεν προσφέρθηκε ως πρώτο πιάτο στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Αχμέτ Νταβούτογλου . Δεν αγαπά τα θαλασσινά, προτίμησε μιλφέιγ λαχανικών. Το χοιρινό ήταν ασφαλώς εκτός μενού, όπως και το κρασί, λόγω της μουσουλμανικής ταυτότητας. Με βοηθά το γεγονός ότι έχω δουλέψει σε πολλές και διαφορετικές γωνιές του κόσμου, Μαδαγασκάρη, Ινδία, Πακιστάν, Κίνα. Αγαπώ άλλωστε και προσωπικάτις γεύσεις του κόσμου».
Ο κ. Περό είναι προσγειωμένος αλλά φειδωλός σε δηλώσεις για συναδέλφους και, παρ΄ όλο που δεν το παραδέχεται, με κριτήριο αυστηρό για τις γεύσεις που κυκλοφορούν στην ημεδαπή.
Προτιμά, λέει, τα «μαμαδίστικα» φαγητά, αυτά που ετοιμάζει η ελληνίδα πεθερά του. Από τα αγαπημένα του πιάτα, άλλωστε, είναι τα γεμιστά με φέτα και η χωριάτικη, με ψωμί, και για συνοδεία ένα καλό κρασί. Ο μόνος που θαυμάζει: ο Πολ Μποκίς, ο 83χρονος γάλλος σεφ, που θεωρείται από τους πατέρες, αν όχι ο πατέρας, της nouvelle cuisine.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ
Ο Ντομινίκ Περό γεννήθηκε στη γαλλική πόλη Ντιζόν (θα τη γνωρίζετε και από την περίφημη μουστάρδα). Ηλθε στην Ελλάδα το 1990 και δούλεψε πρώτη φορά στο ξενοδοχείο Μeridien, όπου γνώριζε τη σύζυγό του, κυρία Μαρίνα Καντόρου, σημερινή συνεργάτιδά του. Είχε απορριφθεί από το Μeridien της Σικελίας επειδή δεν ήταν παντρεμένος. Τέσσερις μήνες αφότου ήλθε στην Ελλάδα, ήταν πλέον έγγαμος. Διατηρεί τη συνήθεια της αγοράς: σηκώνεται στις 4 τα χαράματα και ψωνίζει τα υλικά του από τη Βαρβάκειο, ενώ προμηθεύεται κρέατα από τον ίδιο άνθρωπο, επί 20 χρόνια.