Βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις ΓΣΕΕ- κυβέρνησης εξαιτίας των επώδυνων αλλαγών που ετοιμάζονται στο υπουργείο Εργασίας τόσο στο ασφαλιστικό σύστημα όσο και στις εργασιακές σχέσεις, ενώ ένταση υπάρχει και με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, ο οποίος τάσσεται ανοιχτά υπέρ της κατάργησης του ΟΜΕΔ.

Η Συνομοσπονδία όχι μόνο δεν προσέρχεται στη συνάντηση της Δευτέρας για τις κυοφορούμενες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις (αύξηση του ορίου απολύσεων, μείωση του ποσού των αποζημιώσεων, χαμηλότερες αμοιβές για νεοπροσλαμβανόμενους, κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ), αλλά καλεί και τις εργοδοτικές οργανώσεις να μην ανταποκριθούν.

«Μην αποδέχεστε την κρατική παρέμβαση»
«Ελάτε να διαπραγματευθούμε μαζί τη συλλογική σύμβαση και μην αποδέχεστε την κρατική παρέμβαση στα εργασιακά» προτρέπει η ΓΣΕΕ σε επιστολή της τους προέδρους του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλο , της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλο και της ΕΣΕΕ (έμποροι) κ. Β. Κορκίδη και σημειώνει χαρακτηριστικά «μη στέρξετε με ενέργειές σας ή παραλείψεις σας να υπονομεύσετε τον θεσμό των διαπραγματεύσεων» .

Κατ΄ ουσίαν η Συνομοσπονδία προσπαθεί να θέσει όλες τις οργανώσεις απέναντι στις αλλαγές που επιδιώκει η κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να φαίνεται να το πετυχαίνει, καθώς ο ΣΕΒ τίθεται σαφώς υπέρ ορισμένων από τα μέτρα που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.

Για τον λόγο αυτό η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει τους βιομηχάνους ότι με τη στάση τους επιδιώκουν «την κατάργηση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας και κατ΄ επέκταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων». Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι ο ΣΕΒ απέσυρε τους εκπροσώπους του από τον ΟΜΕΔ, εν όψει της συνάντησης της Δευτέρας.

«Να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις»
Ετσι, ενώ ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος καλεί τη Δευτέρα τις εργοδοτικές και εργατικές οργανώσεις σε διαβούλευση για την έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων που θα υλοποιήσουν τα εργασιακά μέτρα που επιβάλλουν οι δανειστές της χώρας, η ΓΣΕΕ προτείνει συνέχιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Σύμφωνα με τον νόμο 3845/10 το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει με προεδρικά διατάγματα να εξειδικεύσει τις αλλαγές στην αγορά εργασίας που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο ετοιμάζεται να θέσει σε ισχύ δύο ρυθμίσεις που θέτουν άμεσα σε καθεστώς αμφισβήτησης τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας με πρώτη την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας την οποία υπογράφουν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικοί φορείς και η οποία καθορίζει τα κατώτατα όρια των αμοιβών.

Υπό κατάργηση και η σύμβαση
Η πρώτη ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα όσον αφορά συμβάσεις κατώτερες της ΕΓΣΣΕ, όπως είναι οι κλαδικές ή οι επιχειρησιακές, να αποκλίνουν επί τα χείρω από τη σύμβαση της ΓΣΕΕ. Αυτό στην ουσία καταργεί τις ρυθμίσεις που εισάγει η γενική σύμβαση και κατ΄ ουσίαν καταργεί και την ίδια τη σύμβαση αφού οι διατάξεις τροποποιούνται προς το χειρότερο. Ως τώρα οι κλαδικές συμβάσεις λαμβάνουν ως βάση την ΕΓΣΣΕ και κινούνται επί τα βελτίω πέραν αυτής. Μάλιστα εφόσον το μέτρο αυτό συνδυαστεί με την κατάργηση του δικαιώματος των συνδικάτων για μονομερή προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας γίνεται κατανοητό ότι πλέον θα «καρκινοβατούν» κάθε λογής διεκδικήσεις, με αποτέλεσμα να γίνεται ατελέσφορη η τελική σύναψη οποιασδήποτε σύμβασης, γεγονός που θα οδηγήσει στην πλήρη ατονία του θεσμού.

Η δεύτερη ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα πρόσληψης νέων έως 24 ετών με μισθούς κατά 20% χαμηλότερους των κατώτατων αμοιβών. Πρόκειται για προσλήψεις μαθητείας ή απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, που θα διαρκούν ένα έτος και οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν ως αμοιβή το 80% του κατώτατου μισθού (740 ευρώ). Σημειωτέον ότι στις περιπτώσεις αυτές ο ΟΑΕΔ θα καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ.

«Παζάρι» για τις αποζημιώσεις
Το ποσοστό των απολύσεων πρόκειται να αυξηθεί από το 2% στο 4% για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 200 εργαζόμενους. Το ύψος της αποζημίωσης θα συζητηθεί σε διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και ως τον Δεκέμβριο του 2010 θα υπάρξει Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει επακριβώς το νέο καθεστώς. Η πρόταση του υπουργείου Εργασίας που θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπει τη διατήρηση του σημερινού ύψους των αποζημιώσεων, αλλά το ποσό να χορηγείται σε 6 μηνιαίες δόσεις χωρίς προκαταβολή.

Υπό κατάργηση είναι και το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ. Πλέον οι όροι για την προσφυγή στον οργανισμό θα καθοριστούν μετά τη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους από το υπουργείο Εργασίας.