ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Κανείς δεν μπορεί να πει ότι η CΙΑ δεν διαθέτει φαντασία. Μόνο που μερικές φορές είναι… αχαλίνωτη, όπως αποδεικνύεται από δημοσίευμα της εφημερίδας «Washington Ρost» το οποίο αποκαλύπτει ιδέες για σαμποτάζ που υποβλήθηκαν μεν επισήμως, αλλά απορρίφθηκαν από τη διοίκηση της «Κόμπανι»- ορισμένες μάλιστα ως γελοίες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι γυρίστηκε (ως «δοκιμαστικό») ένα βίντεο προπαγάνδας στο οποίο εμφανίζεται ένας υποτιθέμενος Οσάμα μπιν Λάντεν να κάθεται με συμπολεμιστές του γύρω από μια φωτιά σε κάποια κατασκήνωση και να κάνει κάτι που κανένας πιστός μουσουλμάνος δεν θα διενοείτο: να… πίνει αλκοόλ! Ως σύντροφοι του καταζητούμενου σαουδάραβα αρχηγού της Αλ Κάιντα είχαν χρησιμοποιηθεί «σκουρόχρωμοι» πράκτορες της CΙΑ.

Ανάλογες φιλοδοξίες είχαν και όσοι πρότειναν ένα πλαστό «ροζ» βίντεο με πρωταγωνιστές έναν σωσία του ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν και έναν νεαρό «εραστή του». Η πρόταση έγινε πριν από την εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ, την άνοιξη του 2003, και υποτίθεται ότι θα «εξέθετε» τον ακόμη πανίσχυρο δικτάτορα της Βαγδάτης. Στο ίδιο πνεύμα κάποιοι πράκτορες είχαν προτείνει να γυριστεί ένα άλλο βίντεο το οποίο θα προβαλλόταν από την ιρακινή τηλεόραση ως έκτακτο δελτίο ειδήσεων και στο οποίο ένας σωσίας του Χουσεΐν θα ανακοίνωνε ότι παραιτείται από τη θέση και αφήνει διάδοχό του τον γιο του, τον λαομίσητο Ουντάι Χουσεΐν.

Παλαιότερα κλασικός στόχος δεκάδων τέτοιων «ιδεών»- και μάλιστα για απόπειρες δολοφονίας- ήταν ο τέως ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο: από το να του «περάσουν» ένα πούρο παγιδευμένοι με εκρηκτικά μέχρις ότου τον δηλητηριάσουν ώστε να του… πέσει η γενειάδαπροφανώς «σήμα κατατεθέν» του λατινοαμερικανού επαναστάτη.