«Παγωμένο» είναι το κλίμα στη «γαλάζια» κομματική βάση για τις εσωκομματικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής, όπου και αναμένεται να εκλεγούν οι νέες τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις της ΝΔ. Από τη Ρηγίλλης εμφανίζονται προσεκτικοί στις εκτιμήσεις τους ως προς το ποσοστό συμμετοχής, ενώ ενδεικτικό του κλίματος αδιαφορίας είναι ότι υπήρξε γενικώς απροθυμία στελεχών να θέσουν υποψηφιότητα.

Στην Κρήτη επικρατούν αναστάτωση και μεγάλη εσωκομματική αναταραχή, ενώ χθες δεκάδες μέλη του κόμματος απέσυραν τις υποψηφιότητές τους για τις εσωκομματικές εκλογές. Μόνο στο Ηράκλειο, όπου υπάρχουν σκέψεις για αναβολή των εκλογών, αποσύρθηκαν 178 μέλη του κόμματος που ήταν υποψήφιοι για τις τοπικές και νομαρχιακές εκλογές.

Παράλληλα στα Χανιά, «κάστρο» της οικογένειας Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής κ. Γ.Βούρβαχης, αφού χαρακτήρισε τη διαγραφή της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη «απαράδεκτη και αντιδημοκρατική», που σήμανε «ακρωτηριασμό για τη ΝΔ στην Κρήτη», τόνισε ότι «η μεγάλη ΝΔ τείνει να γίνει Πολιτική Ανοιξη».

Ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Π. Παναγιωτόπουλος προσπάθησε να υποβαθμίσει τις διάφορες παραιτήσεις ανά την επικράτεια. Μίλησε για «ελάχιστα μεμονωμένα φαινόμενα» που «δεν είναι σε θέση να ανατρέψουν ή να αλλοιώσουν ή να θαμπώσουν την εικόνα της ΝΔ,που τολμά το άνοιγμα στην κοινωνία». Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις εσωκομματικές εκλογές, η Ρηγίλλης επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους της εσωκομματικής έντασης για την επιμονή του κ. Κ. Καραμανλή να παραμένει σιωπηλός, τακτική που συνεχίζει να προκαλεί την αντίδραση βουλευτών και στελεχών.

Σε αυτό το κλίμα η ΝΔ, επιχειρώντας να απαγκιστρωθεί από τα «γαλάζια σκάνδαλα» που τη φέρνουν σε δύσκολη θέση, επενδύει πολιτικά στην αξιοποίηση της υπόθεσης Siemens, ειδικά μετά την κατάθεση του κ. Αν. Μαντέλη, αλλά και σε άλλες υποθέσεις. Είναι ενδεικτικό ότι ο τομεάρχης Εσωτερικών κ. Ζώης ανέφερε ότι η υπόθεση της υφυπουργού κυρίας Θεοδώρας Τζάκρη δεν έχει λήξει για τη ΝΔ.