ΜΑΪΑΜΙ Και τι δεν έχει δοκιμάσει εδώ και έξι εβδομάδες η ΒΡ για να καθαρίσει την καταστροφική πετρελαιοκηλίδα η οποία απλώνεται, σαν ιριδίζον σάβανο, στον Κόλπο του Μεξικού: όλες οι μέθοδοι που έχει ως τώρα δοκιμάσει, συμπεριλαμβανομένου του περίφημου κωνικού μεταλλικού «σκέπαστρου», το οποίο υποτίθεται ότι θα σφράγιζε τη βασική οπή διαρροής, έχουν αποτύχει.

Να όμως που έρχεται τώρα, σαν από μηχανής θεός, ένας αστέρας του Χόλιγουντ να «καθαρίσει» για λογαριασμό της! Ο λόγος για τον Κέβιν Κόστνερ, τον σταρ των «Αδιάφθορων», του «JFΚ» και του «Χορεύοντας με τους λύκους». Ο διάσημος ηθοποιός, παραγωγός και σκηνοθέτης έχει ξοδέψει τα τελευταία χρόνια 26 εκατ. δολάρια από την τσέπη του για να κατασκευάσει 26 πρωτοποριακές συσκευές φυγοκέντρισης, ικανέςόπως τουλάχιστον υποστηρίζει ο ίδιος- να καθαρίσουν από το πετρέλαιο εκατοντάδες χιλιάδες γαλόνια μολυσμένου θαλασσινού νερού ημερησίως.

Το προωθεί ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς από την ΒΡ ή την αμερικανική κυβέρνηση να το αγοράσουν. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει απάντηση.

Το σύστημα στηρίζεται σε έναν φυγοκεντρητή υψηλής ταχύτητας. Ονομάζεται «Οcean Τherapy» (Θεραπεία του Ωκεανού) και εξελίσσεται εδώ και 15 χρόνια από την εταιρεία Costner Ιndustries, στην οποία εργάζεται ο (επιστήμων) αδελφός του, και μια ομάδα χημικών, φυσικών και περιβαλλοντολόγων.

Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει ως τώρα δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας – ένα για τη «Θεραπεία» και ένα για την κατασκευή ηλεκτρικών μπαταριών που δεν χρησιμοποιούν επικίνδυνα χημικά.

Ο 55χρονος σταρ βρίσκεται εδώ και εβδομάδες στη Φλόριδα, όπου μάλιστα παρουσίασε τη «Θεραπεία», η οποία πάντως ως τώρα δεν έχει δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες.

Ο Κόστνερ πρωταγωνιστούσε και στο μετα-αποκαλυπτικό «Waterworld» («Υδάτινος Κόσμος»), όπου υποδυόταν έναν μεταλλαγμένο «άνθρωπο-ψάρι» που αγωνιζόταν να επιζήσει με το καταμαράν του ενάντια στους «Καπνιστές», εγκληματίες που χρησιμοποιούσαν βενζινοκίνητα ταχύπλοα και είχαν για αρχηγείο ένα δεξαμενόπλοιο, με αρχηγό τον Ντένις Χόπερ!