Η εγκατάσταση των αμερικανικών αντιαεροπορικών πυραύλων Ρatriot στην Πολωνία δεν συμβάλλει στην ασφάλεια και την εμπιστοσύνη, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και επισημαίνει ότι οι αντιρρήσεις της Μόσχας δεν ελήφθησαν υπόψη από τις ΗΠΑ και τη Πολωνία.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δηλώνει ότι «τέτοιου είδους στρατιωτική δραστηριότητα δεν συμβάλλει στην ενίσχυση της αμοιβαίας ασφάλειας, στην ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης σε αυτή την περιοχή».

Όπως προσέθεσε ο εκπρόσωπος, «επανειλημμένα δηλώσαμε ότι δεν κατανοούμε την λογική της συνεργασίας ΗΠΑ και Πολωνίας σε αυτόν το τομέα» και υπογράμμισε ότι τα ερωτήματα της Μόσχας παρέμειναν αναπάντητα όπως και τα επιχειρήματα για την εγκατάσταση των συστοιχιών μακριά από τα ρωσικά σύνορα.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα έφθασε στην Πολωνία από τις ΗΠΑ η πρώτη συστοιχία πυραύλων τύπου Patriot για να εγκατασταθεί στα βόρεια της χώρας, κοντά στα σύνορα με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνιγκραντ. Η συστοιχία επανδρώνεται από 150 Αμερικανούς στρατιωτικούς

Για την ώρα δεν είναι γνωστό αν η Ρωσία θα προχωρήσει σε ενέργειες για να ανταποδώσει την κίνηση με εγκατάσταση δικών της οπλικών συστημάτων. Ωστόσο, είχε δηλώσει στις αρχές του έτους ότι ενδέχεται να ενισχύσει το στόλο της στη Βαλτική.