Νέες σοβαρές ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν στο ελληνικό Χρηματιστήριο στην πρώτη συνεδρίαση της τρέχουσας εβδομάδας, με τον γενικό δείκτη της αγοράς να οδεύει ολοταχώς προς τα επίπεδα των 1.500 μονάδων και να αυξάνει τις απώλειές του από την αρχή του μήνα πάνω από 17%. Ανάλογα πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στις υπόλοιπες κεφαλαιαγορές, ενώ με μεγάλη πτώση άνοιξαν και οι δείκτες στη Wall Street.

Σημαντική πίεση ασκήθηκε στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες βρίσκονται στη δίνη του κυκλώνα για μία ακόμη φορά μετά την κρατικοποίηση μιας τράπεζας και τη συγχώνευσης τεσσάρων πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ισπανία, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για εξάπλωση της κρίσης χρέους και των ελλειμμάτων σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Ο τραπεζικός κλάδος διεύρυνε τις απώλειες που σημειώνει από την αρχή του χρόνου, ελλείψει αγοραστών, με τον δείκτη του να υποχωρεί σε ποσοστό άνω του 4%.

Ο τζίρος πάντως παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, με τους επενδυτές να απέχουν από τα χρηματιστηριακά τεκταινόμενα. Οπως επισημαίνουν αναλυτές, όλη η πορεία προς τα χαμηλά πραγματοποιήθηκε τις περισσότερες ημέρες των συναλλαγών με λίγες πράξεις, στοιχείο ενδεικτικό του κλίματος απαξίωσης για την εγχώρια αγορά. Σύμφωνα με αναλυτές, η κρίση κρατικού χρέους, η οποία αρχικά είχε τοπικό χαρακτήρα, έχει πλέον λάβει παγκόσμια διάσταση, καθώς εντείνονται οι φόβοι των επενδυτών ότι η επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών στις δυτικές οικονομίες και η συνεπακόλουθη δημοσιονομική εξυγίανση απειλούν να πλήξουν την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη.

Ο γενικός δείκτης της αγοράς, που άνοιξε στις 1.588 μονάδες, πραγματοποίησε μέσα στην ημέρα χαμηλό στις 1.529 μονάδες, για να κλείσει τελικά στις 1.539,90 μονάδες με πτώση 3,46%. Από τους επί μέρους βασικούς δείκτες, ο FΤSΕ 20 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 3,70%, ο FΤSΕ 40 της μεσαίας κατά 4,54% και ο Small Cap της μικρής κατά 1,35%.

Περιορισμένη ήταν, όπως προαναφέρθηκε, η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στα 115 εκατ. ευρώ. Οπως ήταν αναμενόμενο, οι περισσότερες μετοχές έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο. Από τους 221 τίτλους που έκαναν πράξη, μόνο οι 27 σημείωσαν άνοδο έναντι 142 που υποχώρησαν και 52 που παρέμειναν αμετάβλητοι.

Σε κλαδικό επίπεδο, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η Υγεία, τα διυλιστήρια και οι κατασκευές. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 4,04%. Στον αντίποδα, μόνο τα τρόφιμα και τα μέσα ενημέρωσης έκλεισαν με άνοδο.

Μετοχές
* ΟΤΕ: Αμυντικά κινήθηκε η μετοχή του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού, η οποία μετά την καταγραφή διαδοχικών ιστορικών χαμηλών τις προηγούμενες ημέρες, είχε περιορισμένη πτώση χθες. Εκλεισε στα 6,45 ευρώ με απώλειες 1,53% και με τη συναλλακτική δραστηριότητα να παραμένει στα χαμηλά επίπεδα των 676.000 τεμαχίων.

* Αlpha Βank: Καλύτερα από την αγορά τα πήγε η τραπεζική μετοχή, η οποία υποχώρησε κατά 2,32% στα 4,64 ευρώ. Μέσα στην ημέρα πραγματοποίησε υψηλό στα 4,70 ευρώ και χαμηλό στα 4,53 ευρώ, ενώ άλλαξαν χέρια 1,7 εκατ. μετοχές. Ο τίτλος σημειώνει απώλειες της τάξεως του 24% από τις αρχές Μαΐου.