Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, η συγχώνευση δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων και η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων θα εξετασθούν σε Υπουργικό Συμβούλιο εντός της εβδομάδας.

Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία έχει καταρτίσει κατάλογο επιχειρήσεων προς περαιτέρω αποκρατικοποίηση, με το δόγμα υποδομές και δίκτυα να παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο και οτιδήποτε άλλο να αποκρατικοποιηθεί πλήρως ή να μετοχοποιηθεί περαιτέρω. Στο Υπουργικό Συμβούλιο θα οριστικοποιηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση στο θέμα αυτό, καθώς η περίπτωση κάθε επιχείρησης είναι διαφορετική.

Ήδη, σε κυβερνητική σύσκεψη στις αρχές του μήνα συζητήθηκε το μέλλον μεγάλων επιχειρήσεων του Δημοσίου, όπως του ΟΣΕ, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ, της ΔΕΠΑ, του ΟΛΠ, του ΟΛΘ, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Αποφασίστηκε επίσης να πουληθούν τα καζίνo της Κέρκυρας και της Πάρνηθας και εξετάστηκε το ενδεχόμενο χορήγησης νέων αδειών σε περιοχές με τουριστική ανάπτυξη. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος των εσόδων για το 2010 θα είναι πολύ χαμηλότερος των 2,5 δισ. ευρώ που έχει τεθεί για φέτος.

Ο σχεδιασμός προβλέπει πως οι αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να συνδυάζονται και με την απελευθέρωση συγκεκριμένων αγορών, αίτημα που έθεσαν εξ αρχής τα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ και περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που συνομολόγησε η Ελλάδα για να λάβει την χρηματοδοτικής βοήθεια των 110 δισ. ευρώ.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η συγχώνευση, σε τρεις από πέντε, των εταιρειών του Ομίλου ΟΣΕ, καθώς επίσης και η συνένωση των αστικών συγκοινωνιακών φορέων σε δύο, έναν για τα μέσα σταθερής τροχιάς και έναν για τα μη σταθερής τροχιάς (λεωφορεία και τρόλεϊ).

Για την περίπτωση της ΔEΠA το σενάριο αποκρατικοποίησης προβλέπει πλήρη εκχώρηση του ποσοστού του Δημοσίου σε στρατηγικό επενδυτή. Σε ότι αφορά στα EΛΠE, το σενάριο προβλέπει περαιτέρω μείωση του ποσοστού του Δημοσίου το οποίο σήμερα κυμαίνεται στο 35,5%. Αναφορικά με την ΔΕΗ εξετάζεται η πώληση παραγωγικού δυναμικού. Και οι τρεις αυτές παρεμβάσεις στον χώρο της ενέργειας, οδηγούν σε απελευθέρωση της αγοράς.

Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα του ΟΤΕ. Η Deutsche Telekom επιθυμεί την αγορά ενός ακόμη ποσοστού στον Οργανισμό, κάτι που ωστόσο η κυβέρνηση σταθμίζει, διότι το Δημόσιο θα κινδυνεύσει να απολέσει σημαντικά δικαιώματα. Να σημειωθεί ότι το Δημόσιο κατέχει σήμερα στον ΟΤΕ το 20%. Βάσει της συμφωνίας με τη Deutsche Telekom η κυβέρνηση μπορεί να διαθέσει στους Γερμανούς και νέο ποσοστό έως 10%, μέχρι τα τέλη του 2011.

Σε δεύτερη φάση αναμένεται να συσταθεί εταιρεία επενδύσεων, στην οποία θα περάσουν τα ακίνητα-φιλέτα του Δημοσίου. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν άγνωστο το πότε θα αρχίσει να αποδίδει έσοδα μία τέτοιου είδους κίνηση, καθώς προϋπόθεση αποτελεί η είσοδος της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, κάτι που στις παρούσες άσχημες χρηματιστηριακές συνθήκες δεν προσφέρεται.

Τέλος, στο Υπουργικό Συμβούλιο θα εξετασθεί η σύσταση Διυπουργικής Επιτροπή, η οποία θα ξεκινήσει διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, προκειμένου το φθινόπωρο να είναι έτοιμο ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο.