Αρχισε να χορηγεί εγγυήσεις χαμηλότοκων δανείων για την κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) σε μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες καθώς το επιτόκιο που ορίστηκε κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό.
Το Ταμείο εγγυάται μεγάλο μέρος των δανείων που συνάπτουν οι μικρομεσαίοι με τους χρηματοπιστωτικούς φορείς διασφαλίζοντας παροχή ελαχίστων ή μηδενικών εξασφαλίσεων από τις επιχειρήσεις και ομαλό τρόπο αποπληρωμής των δανείων.
Ετσι επιμερίζεται ο επιχειρηματικός κίνδυνος ανάμεσα στα τρία εμπλεκόμενα μέρη (επιχειρήσεις, πιστωτικά ιδρύματα, Ταμείο Εγγυοδοσίας).
Ωστόσο οι επαγγελματοβιοτέχνες θεωρούν ότι το κόστος είναι υψηλό χωρίς όμως να λαμβάνουν υπόψη τις δυσμενείς συνθήκες της οικονομίας που επηρεάζουν όχι μόνο το δημόσιο αλλά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε υπό σύσταση (που διαθέτουν ΑΦΜ), νεοσύστατες, νέες και υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζομένους. Επίσης ο ετήσιος κύκλος εργασιών της τελευταίας χρήσης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ. Για τις υπό σύσταση επιχειρήσεις ο προβλεπόμενος πρώτος ετήσιος κύκλος εργασιών δεν θα πρέπει να υπερβεί επίσης τα 10 εκατ. ευρώ. Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 700 εκατ. ευρώ σε εγγυήσεις καλύπτοντας δάνεια συνολικού ύψους 875 εκατ. ευρώ. Κάθε επιχείρηση μπορεί να υποβάλει στο ΤΕΜΠΜΕ μέσω τράπεζας ως έξι αιτήσεις.
Η διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος ξεκινά από την ημερομηνία έγκρισής του ως το τέλος του 2011, εκτός αν η εξάντληση του προϋπολογισμού γίνει νωρίτερα. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις προς τις τράπεζες είναι η 31η Αυγούστου 2011, ενώ η παραλαβή αυτών των αιτήσεων από το ΤΕΜΠΜΕ θα γίνεται το αργότερο ως τις 20 Σεπτεμβρίου 2011.
Επιλέξιμες θεωρούνται οι νέες δανειακές συμβάσεις για τις οποίες υποβάλλεται αίτηση στη δανειοδοτούσα τράπεζα μετά την ημερομηνία έγκρισης του προγράμματος.
Πρόσβαση
Στόχος του προγράμματος είναι να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης για την κάλυψη οφειλών προς προμηθευτές αλλά και να ενισχυθεί η ρευστότητα των προμηθευτών που λειτουργούν στη χώρα μας, οι οποίοι πληρώνονται με μεγάλη καθυστέρηση.
Τέλος, σκοπός είναι να διευκολυνθεί η αποπληρωμή των δανείων με την παροχή ευνοϊκών όρων (διετής περίοδος χάριτος και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων) και να απελευθερωθούν πόροι ή να αναζητηθούν στο μέλλον νέες πηγές χρηματοδότησης για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού.