Επανέρχεταιαργά η ηρεμία στη πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών από τις κυβερνητικές δυνάμεις που δηλώνουν ότι ανέκτησαν σχεδόν πλήρως τον έλεγχο·ο στρατός παραμένει στους δρόμους ενώ η κυβέρνηση δεν αποκλείει πρόωρες εκλογές, αν ηρεμήσουν πρώτα τα πνέυματα…

Στο εμπορικό κέντρο που είχαν καταλάβει για περισσότερους από δύο μήνες και που σήμερα είναι αποκλεισμένη από το στρατό οι «κόκκινοι διαδηλωτές» περιπολούν στρατιώτες και πραγματοποιούν ελέγχους σε αυτοκίνητα. Τα μέσα ενημέρωση αναφέρουν σποραδικά περιστατικά εμπρησμού καταστημάτων και λεηλασιών. Πολλά καταστήματα καταστράφηκαν κατά τις εκτεταμένες ταραχές της Τετάρτης.

Οι πολίτες παραμένουν στα σπίτια τους καθώς η κυβέρνηση είχε κηρύξει όλη την εβδομάδα αργία. Για την αποκατάσταση της τάξης η κυβέρνηση κήρυξε νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι την Κυριακή.

Όπως ανακοίνωσε ο στρατός, θα ολοκληρώσει τις επιχειρήσεις για την πλήρη αποκατάσταση της ασφάλειας στο κέντρο της Μπανγκόκ το μεσημέρι της Παρασκευής, δηλώνοντας ότι μέχρι τότε θα έχουν τον πλήρη έλεγχο στην περιοχή αφού υπάρχουν ακόμα «ένοπλοι που κρύβονται στα κτίρια». Σταδιακά θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση στην συνοικία αυτή, καθώς και οι δημόσιες συγκοινωνίες.

Δεν απομακρύνονται οι εκλογές

Παρά το ότι οι διαδηλωτές διαλύθηκαν από τη κυβέρνηση χωρίς να έχει υλοποιηθεί το αίτημά μα τους για πρόωρες εκλογές, κυβερνητικοί παράγοντες δεν έχουν αποκλείσει τη πρόωρη διεξαγωγή ακόμα και τον Νοέμβριο, όπως ήταν το αίτημα των διαδηλωτών.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κορν Τσατικαβάνι, ο ίδιος περιμένει πρόωρες εκλογές –ακόμα και το Νοέμβριο ή πάντως αργότερα– γιατί δεν βλέπει πώς θα μπορέσει η κυβέρνηση να εξαντλήσει τη θητεία της που λήγει το 2012. Πρώτα, όμως, διευκρίνισε πρέπει να ηρεμήσουν τα πνεύματα στη χώρα για να διεξαχτεί η προεκλογική εκστρατεία με ηρεμία και ασφάλεια.

Επιπλέον εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η οικονομία θα συνέλθει γρήγορα αν και ο τουρισμός υπέστη μεγαλύτερο πλήγμα «από τις εικόνες που μεταδίδονταν στο εξωτερικό». Η ζημιά στην οικονομία ξεπερνά τα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, διευκρίνισε ο υπουργός.

Εντωμεταξύ, ο πρωθυπουργός Αμπισίτ Βετζατζίβα, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμασήμερα Παρασκευή.

Οι διαδηλώσεις και οι ταραχές που εξελίσσονταν από τα μέσα Μαρτίου κόστισαν τη ζωή σε περίπου 1000 ανθρώπους –οι μισοί το τελευταίο δεκαήμερο– και τον τραυματισμό περισσότερων από 1.500. Η αναταραχή δίχασε τη χώρα σε σημείο που πολλοί εξέφρασαν την ανησυχία του ότι η Ταϊλάνδη βρίσκεται στα όρια του εμφύλιου πολέμου.