Ενα ξέφρενο ράλι του ευρώ έναντι του δολαρίου εκτίναξε το κοινό νόμισμα στα 1,26 δολάρια από τα 1,2297 δολάρια. Το κλίμα αισιοδοξίας έφερε η ταχύτητα με την οποία ξεπεράστηκαν οι παρεξηγήσεις στον γαλλογερμανικό άξονα και οι οποίες είχαν προκληθεί τόσο εξαιτίας της διαφωνίας τους για την αντιμετώπιση της κρίσης της χώρας μας όσο και από την ενέργεια του Βερολίνου να αποφασίσει το χτύπημα στους κερδοσκόπους χωρίς καν να το έχει συζητήσει με το Παρίσι. Ανακοινώνοντας Γερμανία και Γαλλία ότι συμφώνησαν από κοινού τόσο να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για τη στήριξη του ευρώ όσο και να προετοιμαστούν για την επερχόμενη σύνοδο, πυροδότησαν αγοραστικό πυρετό στο ευρώ. Και τούτο διότι μόνο η αγαστή συνεργασία των δύο ισχυρότερων ηγετών της Ευρώπης και ο από κοινού χειρισμός μπορούν να αντιμετωπίσουν τη χειρότερη κρίση στη σύντομη, 11ετή, ιστορία του το ευρώ και η οικονομία της ζώνης του ευρώ.
Αντίθετα, τα χρηματιστήρια της Ευρώπης έκλεισαν με νέα μεγάλη πτώση. Η Φραγκφούρτη και το Παρίσι έπεσαν 2,02% και 2,25% αντιστοίχως και το Λονδίνο έχασε 1,65%. Ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες στις αμερικανικές αγορές. Αφού ο δείκτης Dow Jones έφθανε να χάνει γύρω στο 3% και ο δείκτης Νasdaq γύρω στο 4%, στη συνέχεια μείωσαν τις απώλειές τους στο 1,70% και στο 2% αντιστοίχως. Το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλες χώρες την ενέργεια της Γερμανίας να απαγορεύσει το naked short selling στα κρατικά ευρωομόλογα και στις συνεπαγόμενες συναλλαγές των CDS, όπως επίσης και στις σημαντικότερες μετοχές του τραπεζικού τομέα, και οι επίμονες ανησυχίες για τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ευρώπης έκαναν και χθες άνω κάτω τις αγορές.
Αλλά τη χαριστική βολή την έδωσε η απρόσμενη αβεβαιότητα ως προς τις προοπτικές της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, της οικονομίας των ΗΠΑ. Αυτός ήταν ο παράγοντας ο οποίος χθες ταρακούνησε τους επενδυτές, διότι ήταν η μόνη οικονομία που παρουσίαζε ισχυρή ανάκαμψη σε μια κρίσιμη περίοδο όπου τα οικονομικά στοιχεία από τις ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν ασθενή. Την αβεβαιότητα αυτή προκάλεσαν τα ασθενή στοιχεία από την αγορά εργασίας και κυρίως οι οικονομικοί δείκτες του Conference Βoard, καθώς συρρικνώθηκαν 0,1% τον Απρίλιο για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο. «Τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν ότι η οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ θα συνεχιστεί και το καλοκαίρι, όμως με ασθενέστερους ρυθμούς» επεσήμανε ο οικονομολόγος του Conference Βoard Κεν Γκόλντσταϊν .
Απρόσμενα αρνητικά ήταν και τα στοιχεία από το κρίσιμο μέτωπο της αγοράς εργασίας. Τα χθεσινά στοιχεία έπληξαν τις προσδοκίες των επενδυτών ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης Ομπάμα και τα τελευταία μέτρα που ενέκρινε το Κογκρέσο θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς.
Τα στοιχεία που έπληξαν χθες τις προσδοκίες έδειξαν ότι ο αριθμός των αιτήσεων για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας για πρώτη φορά, σημείωσε απροσδόκητη αύξηση κατά 24.000 και έφθασε στις 471.000 την εβδομάδα που πέρασε. Ενώ το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 9,9% τον Απρίλιο από 9,7% που ήταν τον Μάρτιο, παρά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Οι εξελίξεις αυτές υποδηλώνουν το πόσο δύσκολο τελικά είναι να καταπολεμηθεί η ανεργία παρά το χρήμα και τα κίνητρα που διοχετεύονται για την παρότρυνση των προσλήψεων από την κυβέρνηση Ομπάμα και το Κογκρέσο. Τον Μάρτιο εγκρίθηκε νέο πακέτο τόνωσης της αγοράς εργασίας, ύψους 15 δισ. δολαρίων. Επισημαίνεται ότι, όταν ο κ. Ομπάμα μπήκε στον Λευκό Οίκο ενάμιση χρόνο πριν, η ανεργία ήταν 7,7%, αλλά τον Απρίλιο του 2010 είναι πολύ υψηλότερα, παρά την υποχώρησή της από το 10,1% που ήταν τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.