Ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) ενδέχεται να κληθεί να καταθέσει η Ναόμι Κάμπελ για «ματωμένο διαμάντι» που φέρεται να παρέλαβε από τον πρώην πρόεδρο της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ, ο οποίος δικάζεται στη Χάγη κατηγορούμενος για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη διάρκεια του δεκαετούς εμφυλίου στη Σιέρα Λεόνε.

Η Εισαγγελία της Χάγης αναφέρει ότι ο Τσαρλς Τέιλορ δώρισε στη Ναόμι Κάμπελ «ακατέργαστα διαμάντια» το 1997 στην κατοικία του Νέλσον Μαντέλα στη Νότιο Αφρική.

Το σούπερ μόντελ είχε αρνηθεί στο παρελθόν να καταθέσει σχετικά με την υπόθεση.

Ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ δικάζεται από τον Ιανουάριο του 2008 στη Χάγη για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά τη διάρκεια του δεκαετούς εμφυλίου πολέμου στη Σιέρα Λεόνε.

Την υπόθεση εκδικάζει το υποστηριζόμενο από τον ΟΗΕ Ειδικό Δικαστήριο για τη Σιέρα Λεόνε, όμως η ακροαματική διαδικασία πραγματοποιείται για λόγους ασφαλείας στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) στη Χάγη.

Ο Τέιλορ, άλλοτε ένας από τους πλέον περιδεείς ηγέτες στην Αφρική, αντιμετωπίζει κατηγορίες για υποστήριξη των ανταρτών της Σιέρα Λεόνε στα χρόνια της εμφύλιας σύρραξης με χιλιάδες θύματα.

Κατηγορείται πως θέλησε να σφετερισθεί τον ορυκτό πλούτο της Σιέρα Λεόνε, ιδίως τα αδαμαντωρυχεία, και πως προσπάθησε να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνησή της, υποστηρίζοντας τους αντάρτες με «ματωμένα διαμάντια».

Ο Τσαρλς Τέιλορ πουλούσε διαμάντια και αγόραζε όπλα, τα οποία έδινε στους αντάρτες του Ενωμένου Επαναστατικού Μετώπου της Σιέρα Λεόνε (RUF), οι οποίοι ακρωτηριάζαν πολίτες τη «μαύρη» περίοδο του 1991-2001.

Μάρτυρας κατέθεσε στη δίκη τον Ιανουάριο ότι ο Τσαρλς Τέιλορ έδωσε στην Ναόμι Κάμπελ ένα «μεγάλο» διαμάντι το 1997 σε δείπνο που είχε παραθέσει ο πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Νέλσον Μαντέλα.

Ο Τέιλορ απέρριψε τις σχετικές αναφορές ως «ανοησίες».

Νωρίτερα αυτό το μήνα η Ναόμι Κάμπελ «απέκρουσε» ερώτηση σχετικά με το διαμάντι σε εμφάνισή της στην εκπομπή της Όπρα Ουίνφρι.

«Δεν θέλω να αναμειχθώ στην υπόθεση αυτού του ανθρώπου. Έχει κάνει κάποια τρομερά πράγματα και δεν θέλω να θέσω σε κίνδυνο την οικογένειά μου» δήλωσε.

Η Εισαγγελία ενδέχεται να ζητήσει και την κατάθεση της ηθοποιού Μία Φάρου, η οποία ήταν επίσης προσκεκλημένη στο δείπνο του Νέλσον Μαντέλα.

Η Φάροου έχει δηλώσει δημοσίως ότι η Ναόμι Κάμπελ της είπε για το δώρο του Τσαρλς Τέιλορ το πρωϊνό μετά το δείπνο. Σύμφωνα με την ηθοποιό, η Κάμπελ ανέφερε ότι την επισκέφθηκαν τη νύχτα εκπρόσωποι του Τσαρλς Τέιλορ και της έδωσαν ένα «τεράστιο» ακατέργαστο διαμάντι.

«Δεν το ξεχνάς όταν μία φίλη σου λέει ότι της έδωσαν ένα τεράστιο διαμάντι μέσα στη νύχτα» είπε η Μία Φάροου τον περασμένο μήνα μιλώντας στο ABC και δήλωσε πρόθυμη να καταθέσει εάν κληθεί από το δικαστήριο.