Μόλις εμφανίστηκε η «ομάδα Δ», μειώθηκε το έγκλημα. Το «Δ» είναι σύντμηση του θεϊκού ονόματος που φέρουν οι νέες αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες τιμούν με το όνομά του τον Ερίγδουπο Δία (αυτόν που κοπανάει και κάνει σαματά). Η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε αποτελέσματα επί της εγκληματικότητας. Η «ομάδα Δ» βγήκε στους δρόμους τον Απρίλιο, πραγματοποιώντας το όνειρο του κ. Χρυσοχοΐδη, υπουργού Ηρεμίας Πολίτη, ο οποίος έταξε ασφαλείς πόλεις. Λένε λοιπόν οι ένστολοι αρχηγοί της τάξης ότι τον Απρίλιο το έγκλημα μειώθηκε κατά το ένα τρίτο σε σχέση με τον Μάρτιο και το αποδίδουν στην έντονη αστυνόμευση των δελτοκαβαλάρηδων (πρόκειται για εποχούμενη ομάδα). Αν τα πράγματα είναι τόσο απλά, θα μπορούσαν να διπλασιάσουν τους απασχολουμένους στο νέο σώμα και να μειωθεί κι άλλο η εγκληματικότητα. Και αν τους πενταπλασιάσουν ή τους δεκαπλασιάσουν, θα παταχθούν διά παντός ληστές και λωποδύτες.

Μεταφέρουμε επακριβώς τα νούμερα από την ανακοίνωση της Αστυνομίας. Στην Αττική, από την ημέρα εφαρμογής του εν λόγω προγράμματος, μειώθηκαν κατά 29,39% οι ληστείες (από 507 τον Μάρτιο σε 358 τον Απρίλιο). Κατά 18,14% μειώθηκαν οι διαρρήξεις (από 5.584 σε 4.571), ενώ κατά 12,20% μειώθηκαν οι κλοπές αυτοκινήτων (από 1.353 σε 1.188 τον Απρίλιο). Χαιρόμαστε με τα αποτελέσματα; Κανονικά θα έπρεπε να πανηγυρίζουμε. Κανένας δεν νιώθει άνετος όταν γυρίζει στο σπίτι και του έχουν κλέψει το λάπτοπ, μετρητά και τιμαλφή. Είναι απολύτως ανθρώπινο να τσατιστεί κάποιος που του έκλεψαν το αυτοκίνητο. Ακόμη και για εκείνους που είναι κατά της ιδιοκτησίας μάλλον υπάρχει μια πίκα όταν τους αρπάζουν τα υπάρχοντα. Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι επιστρέφει ένας αντιεξουσιαστής στο κοινόβιο – σε υπό κατάληψη κτίριο- και λείπει το πακέτο με τα μακαρόνια που είχε φυλάξει στο ντουλάπι. Οδηγημένος από την πείνα, ίσως κι αυτός να τσακωθεί με τους συγκατοίκους για το ταπεινό ζήτημα «δικό μου- δικό σου».

Η «ομάδα Δ» έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Είναι ορατή. Τα μέλη της ξεπετάγονται από κάθε γωνία, σε κάθε φανάρι. Για τη δράση της υπάρχουν ακριβή στοιχεία. Σε έναν μήνα ελέγχθησαν στην Αττική 13.399 οχήματα και 30.608 άτομα, έγιναν δε 391 συλλήψεις και προσήχθησαν συνολικά 1.884. Επίσης βρέθηκαν 34 κλεμμένα οχήματα. Λένε ότι αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, επειδή καθένας τη σήμερον κουβαλάει και ένα ρεβόλβερ στο τσαντάκι του.

Δικαιολογεί αυτό την αγριότητά τους; Ηδη καταγράφονται τα πρώτα παράπονα. Είναι λογικό να δυσανασχετεί μια γυναίκα που περιμένει για ταξί στη Σόλωνος και την αντιμετωπίζουν ως βιζιτού κατά την εξακρίβωση στοιχείων· είναι λογικό να εξανίσταται κάποιος που αντιμετωπίζεται ως βομβιστής επειδή ζει στα Εξάρχεια και πήγε στο περίπτερο χωρίς ταυτότητα.

Αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ παραδέχθηκε ότι ορισμένοι πολίτες αντιστέκονται στον έλεγχο. Μήπως θα έπρεπε οι εκπαιδευμένοι ειδικοί αστυνομικοί να κρατούν την αγριάδα τους για τις περιστάσεις όπου αυτή απαιτείται;

Δικαιολογούν τη ζέση τους λέγοντας ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να βρεθούν αντιμέτωποι με έναν πιστολέρο. Ηδη καταγράφεται ένα σοβαρό επεισόδιο αναίτιας βίας στα Εξάρχεια την ημέρα της μεγάλης πορείας (5 Μαΐου). Στην εμπόλεμη ζώνη των φλεγόμενων κάδων και των δακρυγόνων οι κάτοικοι ωρύονταν για να σταματήσει η ρίψη χημικών. Οι επίλεκτοι, μετεκπαιδευμένοι αστυνομικοί επέλεξαν μια πενηντάρα γυναίκα για να ξεσπάσουν τα νεύρα τους. Μπήκαν στην είσοδο της πολυκατοικίας, έσπασαν την κλειδαριά του διαμερίσματος και την ξυλοκόπησαν σπάζοντας τέσσερα δόντια και το χέρι της. Θα μιλούσαμε για «παράπλευρη απώλεια» αν είχαμε πόλεμο ή χούντα. Σε μια Δημοκρατία του 21ου αιώνα αυτές οι επιθέσεις είναι ακατανόητες και κατάπτυστες.

Είναι προφανές ότι ο Ερίγδουπος ΔΙΑΣ δεν έχει ξεπεράσει τα στερεότυπα του αστυνόμου Μπέκα. Σε λίγο καιρό θα απασχολούνται περισσότερα από 3.000 άτομα στο νέο σώμα επαναφέροντας το πολιτικό ερώτημα: Τι είδους δημόσια τάξη θέλουμε;