Την πορεία εφαρμογής του δημοσιονομικού και οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας ανέλυσε στους «26» ομολόγους του οκ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι «το πρόγραμμα βρίσκεται σεκαλό δρόμο».

Ο υπουργός είπε ότι η χώρα έχει στόχο να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές νωρίτερα από το 2012:

«Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε η χώρα να μπορεί να παραμείνει μακριά από τις χρηματοοικονομικές αγορές έως το τέλος του 2011 και το πρώτο τρίμηνο του 2012. Δεν αναμένουμε να συμβεί αυτό, θέλουμε να επιστρέψουμε στις αγορές νωρίτερα».

Σχετικά με την πορεία των δημοσιονομικών, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι για το πρώτο τετράμηνο η υποχώρηση του ελλείμματος ξεπερνά το 40%.

Εκτίμησε, παράλληλα, ότι τα δημοσιονομικά μέτρα είναι περισσότερο από αρκετά για την επίτευξη του στόχου του ελλείμματος που έχει θέσει η κυβέρνηση ελαφρά πάνω από 8% στο τέλος αυτής της χρονιάς.

«Η αγορά αρχίζει να σταθεροποιείται και αυτά είναι καλά νέα. Πιστεύω ότι θα συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση» τόνισε.

Αναφερόμενος στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, τόνισε ότι η συζήτηση που είχαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί σχετικά με την οριστικοποίησή του, «πέρα από την Ελλάδα, θα είναι πολύ χρήσιμη διότι θα βοηθήσει να γίνει κατανοητό από τις αγορές ότι υπάρχει σαφής προθυμία και δέσμευσηνα βοηθηθούν αυτές οι χώρες που έχουν ανάγκη, φθάνει να κάνουν αυτό που είναι απαραίτητο».