Με «παλιές και χρεοκοπημένες συνταγές» όπως είναιοι μειώσεις των συντάξεων μέχρι και 15% και η άυξηση των ορίων ηλικίας από 2 έως 7 έτη, επιχειρεί η κυβέρνηση να λύσει το ασφαλιστικό πρόβλημα.
Η κριτική αυτή προέρχεται από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, οι οποίες απορρίπτουν τις αλλεγές που επιφέρει στο σύστημα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και προχωρούν σε 24ωρη γενική απεργία την Πέμπτη ζητώντας «αύξηση και οχι μείωση των παροχών». Στην απεργία συμμετέχει το σύνολο του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενώ στις 11πμ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως και πορεία στην Βουλή.
Οι οργανώσεις αντιδρούν στο νομοσχέδιο – το οποίο αποδίδουν στην κυβέρνηση αλλά και στην «τρόικα» και υπογραμμίζουν πως «αλλοιώνει, ανατρέπει και υποβαθμίζει τα δικαιώματα των ασφαλισμένων».
Συγκεκριμένα επισημαίνουν πως οι ρυθμίσεις του:
Ακολουθούν την παλιά χρεοκοπημένη συνταγή μείωσης των συντάξεων υλοποιώντας τον Νόμο Πετραλιά με αύξηση των ορίων ηλικίας (ειδικότερα στις γυναίκες και στους νέους). Συρρικνώνουν δραματικά τις υποχρεώσεις του κράτους για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος. Ειδικότερα για τις νέες γενιές η κρατική χρηματοδοτική συμμετοχή περιορίζεται στο ελάχιστο ποσό το οποίο και αυτό τίθεται υπό «αυστηρές» προϋποθέσεις που φτάνει στα όρια της ακύρωσης. Επιπλέον το νομοσχέδιο εντάσσει του νεοπροσληφθέντες του δημοσίου στο ΙΚΑ με κίνδυνο κατάρρευσης του Ιδρύματος και της ασφάλισης του δημοσίου.
Μειώνουν τις συντάξεις έως και 15%, οδηγεί το ποσοστό αναπλήρωσης στο 65%, καταργεί τις κατώτατες συντάξεις και οδηγεί τους συνταξιούχους σε ακόμα χαμηλότερη θέση. Αυξάνουν έμμεσα τον εργασιακό βίο από 2 έως 7 χρόνια για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων ακόμα και στα βαρέα και ανθυγιεινά (καθώς για να πάρουν οι ασφαλισμένοι το ίδιο ποσό σύνταξης με σήμερα θα πρέπει να δουλέψουν περισσότερο). Ιδιαίτερα για τις γυναίκες στο δημόσιο τα όρια ηλικίας αυξάνονται από 5 έως 15 χρόνια.
Επαναφέρουν το ΛΑΦΚΑ- δηλαδή την εσωτερική αναδιανομή εισοδήματος μεταξύ των συνταξιούχων- η οποία σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες περικοπές οδηγεί σε ένα ακόμη πιο φτωχό σύστημα για τους συνταξιούχους. Αφήνουν δεκάδες σκόπιμες ασάφειες και εξουσιοδοτικές διατάξεις για να ρυθμιστούν μεγάλης σημασίας θέματα με υπουργικές αποφάσεις (π.χ. το ύψος των επικουρικών συντάξεων).
ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, υπογραμμίζουν οτι το πρόβλημα του ασφαλιστικού «αφορά τους πόρους και όχι τις παροχές» και ζητούν την άμεση αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας, καθώς πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα δουλεύουν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Την είσπραξη των βεβαιωμένων και καταλογισθέντων ασφαλιστικών οφειλών χρεών σε μεγάλους εργοδότες και επιχειρηματίες. Την αντιμετώπιση των εικονικών πτωχεύσεων μεταβιβάσεων και των προσχεδιασμένων εισφορο-αποφυγές των ιδιωτών. Την αντιμετώπιση της λεηλασίας των ταμείων απ’ τις ανεξέλεγκτες δαπάνες υγείας (φαρμάκων, έξω-νοσοκομειακώνυπηρεσιών κ.α.).