Ο Μπαλτάσαρ Γκαρθόν μπορεί να είναι ο διασημότερος δικαστικός της Ισπανίας, ο άνθρωπος που άσκησε δίωξη στον Αουγκούστο Πινοσέτ και στον Οσάμα μπιν Λάντεν και εξέδωσε ένταλμα για τον Χένρι Κίσινγκερ, αλλά αυτό δεν τον γλίτωσε από το «βαθύ κράτος» το οποίο δεν του συγχώρεσε ποτέ την προσπάθειά του να ρίξει φως στα «τάγματα θανάτου» του στρατηγού Φράνκο και στις ανεξιχνίαστες δολοφονίες ως και 100.000

ανθρώπων στη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου. Ετσι το Γενικό Συμβούλιο Δικαστικής Εξουσίας (CGΡJ) της Ισπανίας έθεσε τον 54χρονο δικαστή σε διαθεσιμότητα και τον κατηγορεί ότι «εν γνώσει του ξεπέρασε τα όρια της εξουσίας του», όταν ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για εγκλήματα του καθεστώτος Φράνκο, διότι αγνόησε, λέει, τη γενική αμνηστία που χορηγήθηκε το 1977.

Θα ακολουθήσει τώρα η δίκη του διάσημου δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο, σε ημερομηνία η οποία δεν έχει ακόμη οριστεί.

Αναλυτές θεωρούν σίγουρο ότι ο κ. Γκαρθόν θα χρησιμοποιήσει τη δίκη και την αυξημένη δημοσιότητα για να προβάλει τα αιματηρά μετεμφυλιακά γεγονότα, ένα κατ΄ εξοχήν ζήτημα«ταμπού» της σύγχρονης Ισπανίας. Ο ίδιος άλλωστε χαίρει ήδη της υποστήριξης χιλιάδων επώνυμων συμπατριωτών του, μεταξύ των οποίων και πολλοί καλλιτέχνες και διανοούμενοι.