Την πρόταση των «κόκκινων πουκάμισων», των διαδηλωτών στην Ταϊλάνδη που ζητούν προκήρυξη εκλογών, για συνομιλίες με διαμεσολάβηση του ΟΗΕ απέρριψε την Κυριακή η κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η επιχείρηση του στρατού στο κέντρο της Μπανγκόκ, όπου έχουν στρατοπεδεύσει οι διαδηλωτές, θα συνεχιστεί.

Οι διαδηλωτές είχαν θέσει ως όρο, εκτός από την εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών ως τον μόνο ουδέτερο παράγοντα, την απόσυρση των στρατιωτών από τους δρόμους για να λήξουν οι αιματηρές ταραχές στην Μπανγκόκ, που έχουν κοστίζει τη ζωή 25 ατόμων μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Η κυβέρνηση πολύ δύσκολα θα δεχόταν διαμεσολάβηση της διεθνούς κοινότητας για την αποσόβηση της κρίσης, σημειώνει το Reuters, καθώς μόλις πριν από λίγες εβδομάδες ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας επέκρινε ξένους διπλωμάτες ακόμη και επειδή συναντήθηκαν με τους διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές από την πλευρά τους έχουν συστήσει ένα συμβούλιο 22 μελών το οποίο δεν εκφράζει πάντοτε ξεκάθαρες και σταθερές θέσεις: Ανάμεσα στα μέλη του υπάρχουν οι μετριοπαθείς, που βλέπουν τους νεκρούς να αυξάνονται (45 από την έναρξη των διαδηλώσεων) και θέλουν να λήξει η αιματοχυσία, αλλά και οι σκληροπυρηνικοί που θέλουν να συνεχίσουν -κάποιοι από τους οποίους αντιμετωπίζουν πλέον κατηγορίες που τιμωρούνται με θάνατο, και άρα μόνο λόγους να παραιτηθούν δεν έχουν.

Τα «κόκκινα πουκάμισα» παραμένουν οχυρωμένοι με λάστιχα και τοίχους από μπαμπού σε μία έκταση τριών τετραγωνικών χιλιομέτρων στο οικονομικό κέντρο της Μπανγκόκ. Η κλιμακούμενη βία έχει εγείρει ανησυχίες ότι το πολιτικό χάος όχι μόνο δεν θα υποχωρήσει σύντομα αλλά θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Ταϊλάνδης.

Την Κυριακή η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε δύο ακόμη περιφέρειες στην υπόλοιπη χώρα, ανεβαζόντας τον συνολικό αριθμό σε 19 περιφέρειες. Ήδη την Παρασκευή, η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 15 περιφέρειες έξω από την πρωτεύουσα με σκοπό να κρατήσει μακριά από την Μπανγκόκ υποστηρικτές του πολυάριθμου κινήματος των «κόκκινων πουκάμισων» από την επαρχία.

Απευθυνόμενος στους Ταϊλανδέζους την Κυριακή, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι πως μόνη απάντηση στην κρίση, που κρατά σχεδόν δύο μήνες, είναι η επέμβαση των δυνάμεων του στρατού. Εκτιμάται ότι περίπου 5.000 Ταϊλανδέζοι διαδηλωτές παραμένουν στις θέσεις τους, ενώ ο αριθμός τους ήταν περίπου διπλάσιος την Παρασκευή πριν τον σοβαρό τραυματισμό του επικεφαλής του «στρατιωτικού σχεδιασμού» των διαδηλωτών.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να θέσει υπό πολιορκία τους διαδηλωτές, έχοντας διακόψει την παροχή ρεύματος και νερού στην περιοχή. Τους τελευταίους δύο μήνες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 54 άτομα στη δίνη των ταραχών, οι 25 από τους οποίους από την Πέμπτη.

Παράλληλα, η πολιτική αβεβαιότητα αποθαρρύνει τόσο τα ξένα κεφάλαια που χρειάζεται η οικονομία της Ταϊλάνδης για να ορθοποδήσει ενώ πλήττει και τον τουρισμό που (που αντιστοιχεί στο 6% της εγχώριας οικονομίας).