Ενα θερμό ενδοκυβερνητικό επεισόδιο, με κύρια εστία έντασης τις αρμοδιότητες και τις δραστηριότητες της κυρίας Λούκας Κατσέλη, σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, πυροδοτώντας εκ νέου τη φημολογία περί ανασχηματισμού- περισσότερο όμως στα πέριξ, παρά εντός του Μεγάρου Μαξίμου.

Κατά τη συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου τέθηκε ζήτημα υιοθέτησης διαδικασιών «εκτάκτου ανάγκης» για την επιτάχυνση των μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων και η υπουργός Οικονομίας, κυρία Λούκα Κατσέλη, βρέθηκε με αυτή την αφορμή για μία ακόμη φορά στο στόχαστρο συναδέλφων της υπουργών, οι οποίοι μετά τη συνεδρίαση τής καταμαρτυρούσαν καθυστερήσεις και δυστοκία στην προώθηση πολλών κρίσιμων ζητημάτων και κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος.

Το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το θέμα, ενώ την ημέρα του «επεισοδίου» έσπευδε να διαψεύσει ότι «αφαιρούνται αρμοδιότητες από τη Λούκα».

Η κυρία Κατσέλη βρίσκεται από την πρώτη ημέρα σχηματισμού της κυβέρνησης Παπανδρέου πριν από επτά μήνες, στο επίκεντρο παρασκηνιακής κριτικής, η οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα πυροδοτεί φημολογία περί ανασχηματισμού, απομάκρυνσης ή υποβάθμισής της. Παρά ταύτα, η υπουργός Οικονομίας παραμένει στη θέση της, ουδείς γνωρίζει αν ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει αποφασίσει να την απομακρύνει όταν και αν επιλέξει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Είναι όμως φανερό ότι πολλά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα ήθελαν την απομάκρυνσή της. Το πλέον πρόσφατο «επεισόδιο» ξέσπασε με μια εισήγηση του κ. Α. Λοβέρδου για την υιοθέτηση διαδικασιών εξπρές, υπό τον άμεσο έλεγχο του Πρωθυπουργού, οι οποίες θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις συνθήκες εκτάκτου ανάγκης που αντιμετωπίζει η χώρα. Η κυρία Κατσέλη αρνείται ότι εξέλαβε την πρόταση αυτή ως αιχμή εις βάρος της, ενώ τόσο η ίδια όσο και η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, κ. Γ. Πεταλωτή, σημείωναν ότι η σύσταση διυπουργικής επιτροπής για την επιτάχυνση των επενδυτικών έργων προτάθηκε από την ίδια την υπουργό Οικονομίας.

Οπως επισημαίνει η κυρία Κατσέλη μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», η συζήτηση στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο ήταν « πολύ εποικοδομητική και ουσιαστική », με θέμα ένα νέο επενδυτικό concept για τη χώρα. Δηλώνει πρόθυμη και έτοιμη να συζητήσει τα πάντα με τους πάντες, στην κατεύθυνση της μη κρατικοδίαιτης ανάπτυξης και με στόχο οι επενδύσεις να πηγαίνουν εκεί που πρέπει και όχι «στους κολλητούς».

« Το στοίχημα της ημέραςείναι ακριβώς αυτό:η απελευθέρωση της υγιούς επιχειρηματικότητας και των υγιών δυνάμεων της οικονομίας » λέει και στο σημείο αυτό δίνει μια ερμηνεία για τις επικρίσεις που δέχεται: « Καταλαβαίνω ότι κάποιοι μπορεί να μη θέλουν να φανεί αυτή η προσπάθεια και να αναδειχθεί αυτό το έργο » λέει και διευκρινίζει: « Οταν διαχειρίζεσαι τόσα χρήματα και μοιράζεις τόσο υψηλά κονδύλια, όπως το υπουργείο Οικονομίας, έχει σημασία να ξέρεις από πού προέρχονται αυτές οι αντιδράσεις. Υπάρχουν πολλά “κέντρα” που δεν είναι ευχαριστημένα ». Η κυρία Κατσέλη πάντως τονίζει ότι « προχωράει μπροστά » και σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις περί ανασχηματισμού και απομάκρυνσής της λέει: « Καταλαβαίνω ότι μερικοί θα το ήθελαν πολύ ».

Στην κριτική περί καθυστέρησης της ανάπτυξης, η κυρία Κατσέλη υπογραμμίζει ότι σε συνθήκες ύφεσης δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και ότι το μεγάλο ζήτημα είναι να στηριχθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει τις κινήσεις που έχουν γίνει για την προσέλκυση επενδύσεων από το Ντουμπάι και το Αμπου Ντάμπι και προσθέτει: « Το βάθος της ύφεσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από το τι γράφεται και από την πολιτική διαχείριση της απογοήτευσης και της οργής του κόσμου. Αναλόγως αυτών, η ύφεση μπορεί να κυμανθεί από-2% ως και-6%. Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή μοιάζει με συλλογική αυτοκτονία. Είναι τρέλα να μιλάμε για “ψαλίδισμα της Λούκας” όταν το θέμα συζήτησης είναι ο αναπτυξιακός νόμος. Εχω ζήσει σε πολύ ανταγωνιστικά περιβάλλοντα και έχω μάθει να αποδέχομαι την κριτική για λάθη και παραλείψεις. Το ζήτημα όμως είναι να μιλάμε επί της ουσίας ».

OΙ ΤΡΙΒΕΣ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
Γ. Παπακωνσταντίνου

– Ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει ακόμη υπογράψει το νομοσχέδιο για τον υπερδανεισμό φυσικών προσώπων.

– Η κυρία Κατσέλη αρνείται την ευθύνη για την άνοδο του πληθωρισμού σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης και υποστηρίζει ότι οφείλεται στις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών για την επιβολή ειδικών φόρων κατανάλωσης και την αύξηση του ΦΠΑ.

Α. Λοβέρδος

– Ο υπουργός Εργασίας εισηγήθηκε τη σύσταση διυπουργικής επιτροπής παρακολούθησης μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων και έτσι πυροδοτήθηκαν οι φήμες περί «ψαλιδίσματος» αρμοδιοτήτων της υπουργού Οικονομίας.

Χ. Παμπούκης

– Οι σχέσεις του με την κυρία Κατσέλη κινούνται σε τεντωμένο σχοινί, από την εποχή των διαπραγματεύσεων με την Cosco. Συνεργάστηκαν στενά για τις επαφές με τους άραβες επενδυτές,την προηγούμενη εβδομάδα όμως ο υπουργός Επικρατείας εξέφρασε και αυτός τις παρατηρήσεις του για το επενδυτικό νομοσχέδιο της υπουργού Οικονομίας.

TA ANOIXTA METΩΠΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Ο ανασχηματισμός και οι αλλαγές
Επειτα από τη συμφωνία του Μεγάρου Μαξίμου να τεθούν σε εφαρμογή διαδικασίες «προ-ολυμπιακών προδιαγραφών»,στελέχη της κυβέρνησης απέφευγαν τις προηγούμενες ημέρες να δηλώσουν με βεβαιότητα ότι επίκειται ανασχηματισμός.Η συζήτηση που γίνεται όμως έχει άμεση σχέση με την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και τα πιεστικά χρονοδιαγράμματα.Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες αποφάσεις του Πρωθυπουργού θα ληφθούν με γνώμονα ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να είναι ορατά το αργότερο το φθινόπωρο- συνεπώς αν γίνει ανασχηματισμός ο χρόνος δεν θα πρέπει να τοποθετείται μετά τις αρχές του καλοκαιριού.O Πρωθυπουργός αναχωρεί αύριο για τη Μαδρίτη όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕΛατινικής Αμερικής- Καραϊβικής, θα ακολουθήσει επίσκεψη στη Βηρυτό και θα επιστρέψει στην Αθήνα στο τέλος της εβδομάδας, οπότε και εκτιμάται ότι θα λάβει τις τελικές αποφάσεις του,για το σχήμα, τη σύνθεση ή τη δημιουργία μίας κεντρικής επιτελικής ομάδας συντονισμού και λήψης αποφάσεων.

Τα προβλήματα της κυβέρνησης έχουν εντοπιστεί και οι όποιες αλλαγές αναμένεται ότι θα αφορούν τους τομείς:

* Ναυτιλίας, όπου όλες οι διαδικασίες έχουν παγώσει με απόφαση του Πρωθυπουργού, ενώ οι πιέσεις των εφοπλιστικών κύκλων για αυτονόμηση του υπουργείου εντείνονται.

* Οικονομίας, όπου αρχίζει να εξετάζεται το ενδεχόμενο η κυρία Κατσέλη να επικεντρώσει όλες τις προσπάθειές της στο σκέλος της ανάπτυξης.

* Οικονομικών, όπου κρίνεται ότι επείγει η τοποθέτηση ενός δεύτερου υφυπουργού, αρμόδιου για τα έσοδα και τις Εφορίες.

* Υγείας, όπου επείγουν ο έλεγχος ελλειμμάτων και η «αναστήλωση» του ΕΣΥ.