Δυσανάλογες προς το μέγεθός τους είναι οι επενδύσεις του Κατάρ στο εξωτερικό. Το μικροσκοπικό (έχει έκταση μόλις 11.400 τετ. χλμ.) εμιράτο του Κόλπου διαθέτει ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο (sovereign wealth fund) που είναι σε θέση να αγοράσει ό,τι επιθυμεί η καρδιά της οικογένειας Αλ Θάνι, η οποία κυβερνά το Κατάρ εδώ και 150 χρόνια.
Με ένα διαθέσιμο της τάξεως των 52 δισ. ευρώ, η Επενδυτική Αρχή του Κατάρ (Qatar Ιnvestment Αuthority- QΙΑ) αγοράζει μέσω του απευθείας επενδυτικού της βραχίονα, της Qatar Ηolding, οτιδήποτε προσφέρεται προς πώληση, φτάνει να ανταποκρίνεται στα αυστηρά ποιοτικά κριτήρια των ιδιοκτητών της. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το ιστορικό πολυκατάστημα του Λονδίνου Ηarrods, που θα περάσει στα χέρια της Qatar Ηolding αντί του ποσού των 1,7 δισ. ευρώ, παρ΄ όλο που ο αιγύπτιος ιδιοκτήτης του Μοχάμεντ αλ Φαγέντ ζητούσε αρχικά περισσότερα. Η εγγύηση και η αξιοπιστία των καταρινών επενδυτών τον έκαναν όμως να μειώσει τις απαιτήσεις του.
Η QΙΑ δημιουργήθηκε το 2005 με σκοπό να συγκεντρώσει σε ένα όχημα όλες τις επενδύσεις της οικογένειας Αλ Θάνι. Διευθύνων σύμβουλος είναι ο σεΐχης Χαμάντ μπιν Τζασίμ μπιν Τζαμπρ αλ Θάνι, ο οποίος είναι παράλληλα πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του εμιράτου. Είναι αυτός που επισκέφθηκε στις αρχές Μαΐου την Αθήνα για επαφές με την πολιτειακή και την πολιτική ηγεσία της χώρας μας, με αντικείμενο τις μελλοντικές επενδύσεις του Κατάρ στην Ελλάδα. Αμέσως μετά πέταξε για το Λονδίνο για να κλείσει τη συμφωνία με τον ιδιοκτήτη του Ηarrods.
Ο σεΐχης Χαμάντ είναι πρώτος εξάδελφος του εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι , δηλαδή του αρχηγού του κράτους. Η οικογένεια που κυβερνά το Κατάρ και τα παρακλάδια της ελέγχει στην ουσία όλο τον απέραντο πλούτο του εμιράτου, που χάρη στο πετρέλαιο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο έχει σκαρφαλώσει στη δεύτερη θέση των πλουσιότερων χωρών του κόσμου με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων του: 65.000 ευρώ τον χρόνο. Μόνο το Λουξεμβούργο βρίσκεται πιο ψηλά.
Οι Καταρινοί, όπως οι περισσότεροι Αραβες, δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στη Βρετανία για τις επενδύσεις τους. Η σχέση τους με τη Εγγλέζους είναι πολύ παλιά- από την εποχή που τα καράβια του βρετανικού Ναυτικού χρησιμοποιούσαν τα εμιράτα του Κόλπου για σταθμό ανεφοδιασμού στον δρόμο προς την Ινδία. Ιδιαίτερη προτίμηση έχουν στα ακίνητα, στα οποία επενδύουν μέσω της Qatari Diar, του βραχίονα της QΙΑ στον τομέα των ακινήτων. Τελευταία πέρασε στα χέρια τους το κτίριο στη Γκρόβενορ Σκουέρ του Μέιφερ, που στεγάζει την αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο. Η πρεσβεία πρόκειται να μετακινηθεί στις καινούργιες εγκαταστάσεις της.
Αυτή την εποχή οι Καταρινοί χτίζουν κοντά στη Λόντον Μπριτζ έναν ουρανοξύστη 80 ορόφων, που θα είναι έτοιμος για τους Ολυμπιακούς του 2012. Το «Θραύσμα Γυαλιού» (Shard of Glass), όπως θα ονομάζεται, σχεδιάστηκε από τονδιάσημο ιταλό αρχιτέκτονα ΡέντζοΠιάνο και θα είναι το πρώτο κτίριο στη Δυτική Ευρώπη που θα ξεπεράσει το όριο των 300 μέτρων σε ύψος. Το 2007 αγόρασαν επίσης ένα «φιλέτο» στην καρδιά του Λονδίνου, μια έκταση 52 στρεμμάτων στο Τσέλσι, όπου υπήρχαν στρατώνες του βρετανικού στρατού (Chelsea Βarracks). Εκεί ετοιμάζουν τώρα ένα οικιστικό σύμπλεγμα που όταν ολοκληρωθεί, θα διαθέτει τα πιο ακριβά διαμερίσματα της βρετανικής πρωτεύουσας. Τους ανήκουν επίσης κτίρια στο Canary Wharf- την περιοχή με τα γραφεία στα Ντόκλαντς- με πιο γνωστό το Οne Canada Square, όπως επίσης και το συγκρότημα κατοικιών Οne Ηyde Ρark στο Νάιτσμπριτζ.
Οσον αφορά τις επενδύσεις σε εταιρείες, έχουμε και λέμε: τους ανήκει το 26% της αλυσίδας σουπερμάρκετ Sainsbury΄s, της τρίτης σε μέγεθος στη Βρετανία, το 20% του χρηματιστηρίου του Λονδίνου (London Stock Εxchange). Επίσης ένα μερίδιο της τράπεζας Βarclays, που το αγόρασαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Ετσι δεν χρειάστηκε να καταφύγει η τράπεζα στη στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης για να σταθεί στα πόδια της.
Οι επενδύσεις της QΙΑ δεν περιορίζονται φυσικά στη Βρετανία. Της ανήκει ένα μερίδιο της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse (μια ισχυρή τονωτική ένεση για τους Ελβετούς τον καιρό της κρίσης), της Volkswagen (ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της αυτοκινητοβιομηχανίας), του γαλλικού εκδοτικού ομίλου Lagardere (Larousse, «Ρaris-Μatch», «Εlle» κτλ.), τραπεζών στη Μέση Ανατολή και στην Κίνα. Δεν σταματούν όμως στον καπιταλιστικό κόσμο, αλλά το χρήμα τους φθάνει ως την κομμουνιστική Κούβα, όπου κατασκευάζουν ένα πεντάστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα στο παραδεισένιο νησάκι Κάγιο Λάργκο. Και έπεται προφανώς συνέχεια.