η Αλλάζει μοντέλο ο Λακσμί Μιτάλ Την αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου της ΑrcelorΜittal ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της κορυφαίας χαλυβουργίας στον κόσμο Λακσμί Μιτάλ (φωτογραφία).

Είπε μάλιστα ότι βρίσκεται σε επαφές με τους πελάτες του προκειμένου να μεταρρυθμίσουν κι αυτοί αναλόγως και τα δικά τους μοντέλα! Συγκεκριμένα ο Μιτάλ ανακοίνωσε ότι οι τιμολογήσεις των πρώτων υλών θα γίνονται με βάση τις τιμές σποτ και σε τριμηνιαία βάση. Την τελευταία 40ετία οι τιμές των χαλυβδό φυλλων και του άνθρακα υπολογίζονται σε ετήσια βάση. Οι τιμές του χάλυβα επίσης θα αναπροσαρμόζονται κάθε τρίμηνο. Η παγκόσμια ζήτηση για χάλυβα αναμένεται να αυξηθεί κατά 14,4% εφέτος, χωρίς να συνυπολογίζονται μάλιστα οι πωλήσεις στην Κίνα.

η Πίθος των Δαναΐδων και η Fannie Μae Πρόσθετη βοήθεια 8,6 δισ. δολαρίων από την αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε η κορυφαία εταιρεία χορήγησης στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ Fannie Μae, έπειτα από τις ζημιές ύψους 13,1 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Αν η κυβέρνηση Ομπάμα χορηγήσει και τη νέα αρωγή στη Fannie Μae, το συνολικό ποσό του κρατικού δανεισμού που θα έχει λάβει θα φθάσει στα 84,6 δισ. δολάρια.

Λίγες ημέρες νωρίτερα η μικρότερη Freddie Μac ανακοίνωσε ζημιές τριμήνου 8 δισ. δολαρίων και ταυτόχρονα ζήτησε πρόσθετη βοήθεια… 10,6 δισ. δολαρίων.

Νέο ξεκίνημα στην easyJet Δεν είναι μόνο η αναπροσαρμογή της στρατηγικής της easyJet η μεγάλη αλλαγή στην επιτυχημένη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους του σερ Στέλιου Χατζηιωάννου. Είναι και η άνευ προηγουμένου φραστική επίθεση που έκανε ο Stelios στον διευθύνοντα σύμβουλο της easyJet που τάραξε τα νερά. Η επίπληξη προς τον Αντι Χάρισον συνέπεσε με την ανακοίνωση των τελευταίων οικονομικών αποτελεσμάτων της επιχείρησης από τον βρετανό μάνατζερ, ο οποίος ετοιμάζει τις βαλίτσες του για να «μετακομίσει» στην ξενοδοχειακή εταιρεία Whitbread τον επόμενο μήνα. Στενός συνεργάτης του σερ Stelios είπε ότι το αφεντικό του θεωρεί «υπερεκτιμημένο» τον Χάρισον, στον οποίο καταλογίζει ότι «κατασπατάλησε 4 δισ. δολάρια για να διπλασιάσει τον στόλο της εταιρείας, ενώ δεν πλήρωσε μέρισμα και η τιμή της μετοχής καρκινοβατεί εδώ και μια πενταετία».

Δεύτερη ζημιογόνα χρονιά για τη Sony Ζημιές 40,8 δισ. γεν (437 εκατ. δολαρίων) ανακοίνωσε για το οικονομικό της έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου 2010 η Sony. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία η γιγαντιαία ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών καταγράφει ζημιές- αν και οι εφετινές είναι σαφώς μικρότερες σε σύγκριση με τις περυσινές (98,9 δισ. γεν). Η μείωση των ζημιών αποδίδεται στις περικοπές κόστους που πραγματοποίησε η εταιρεία. Ο τζίρος της Sony μειώθηκε κατά 7% σε σύγκριση με πέρυσι και περιορίστηκε στα 7,21 τρισ. γεν (77,6 δισ. δολάρια). Για την επόμενη χρονιά η εταιρεία προβλέπει πάντως κέρδη 50 δισ. γεν χάρη στην αύξηση στις πωλήσεις συσκευών τηλεοράσεων με τρισδιάστατη εικόνα.

η Μεγάλη επένδυση της SΑΡ στις ΗΠΑ Η κορυφαία στον κόσμο εταιρεία κατασκευής λογισμικού για επιχειρήσεις SΑΡ ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι συμφώνησε να εξαγοράσει την αμερικανική Sybase αντί 5,8 δισ. δολαρίων.

Με την εξαγορά αυτή η γερμανική εταιρεία προωθεί τις θέσεις της (και μάλιστα επί αμερικανικού εδάφους) έναντι της μεγάλης ανταγωνίστριάς της, αμερικανικής Οracle. Με την εξαγορά της Sybase η SΑΡ θα έχει τη δυνατότητα να παράσχει πρόσβαση στο λογισμικό της μέσω «έξυπνων» τηλεφώνων και άλλων κινητών συσκευών.

Προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τον τζόγο ΗΠΑ και Ευρώπη επιχειρούν να βάλουν φρένο εντός του 2011 στην ανεξέλεγκτη δράση των κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Νέα συνεργασία για τον σκοπό αυτόν είχαν την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον ο ευρωπαίος επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.

Εν τω μεταξύ ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο ξεκίνησε σε συνεργασία με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έρευνα σε εννέα μεγάλες τράπεζες για να διαπιστώσει αν προτού ξεσπάσει η κρίση διοχέτευσαν στην αγορά παραποιημένα οικονομικά στοιχεία προκειμένου να διατηρήσουν την αξιολόγησή τους. Η έρευνα αφορά τις Goldman Sachs, Μorgan Stanley, UΒS, Citigroup, JΡ Μorgan Chase, Credit Suisse, Deutsche Βank, Βank of Αmerica-Μerrill Lynch και Credit Αgricole.