ΛΟΝΔΙΝΟ Αν και όλοι οι προβολείς έχουν πέσει στον φωτογενή Νικ Κλεγκ, το πραγματικό αστέρι της νέας βρετανικής κυβέρνησης είναι ο διάσημος στη Βρετανία οικονομολόγος Βινς Κέιμπλ, που μαζί με τον πρώτο γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ντέιβιντ Λόους αποτελούν το «οικονομικό δίδυμο» των Φιλελευθέρων Δημοκρατών στη νέα κυβέρνηση.

Πρώην στέλεχος των Εργατικών, ο 67χρονος καθηγητής Κέιμπλ είναι ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές του ρόλου των βρετανικών τραπεζών κατά την τρέχουσα κρίση, και το μόνο στέλεχος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών- κάποιοι λένε… ολόκληρης της Βρετανίαςπου δείχνει να έχει σαφές σχέδιο για την έξοδο από την οικονομική κρίση, και μάλιστα με επιβάρυνση πρωτίστως των υπευθύνων της κρίσης, και όχι των εργαζομένων. Γι΄ αυτό άλλωστε ο Ντέιβιντ Κάμερον και οι «Τόρις» έδωσαν λυσσαλέα μάχη για να… μην πάρει ο κ. Κέιμπλ το υπουργείο Οικονομικών: μάλιστα η πρώτη ρωγμή στον κυβερνητικό συνασπισμό φάνηκε στην παρθενική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όταν έγινε γνωστό ότι η εποπτεία του «Σίτι», τουλάχιστον ως προς το «επενδυτικό» κομμάτι του, θα παραμείνει στην αρμοδιότητα του Τζορτζ Οσμπορν, και δεν θα περάσει στα χέρια του Φιλελεύθερου υπουργού Επιχειρηματικότητας- κατόπιν λυσσαλέων, κυριολεκτικά, πιέσεων από τους χρηματοπιστωτικούς κύκλους.

Γιατί φοβούνται τόσο οι τράπεζες τον κ. Κέιμπλ; Ο «αριστερός», για τα βρετανικά δεδομένα, οικονομολόγος, ο οποίος ωστόσο έχει περάσει στο πρόσφατο παρελθόν και από τα υψηλά κλιμάκια της πετρελαϊκής Shell, θεωρεί πρώτιστη αναγκαιότητα την κατάτμηση των τραπεζών, με τον διαχωρισμό των εμπορικών και των επενδυτικών δραστηριοτήτων τους σε ξεχωριστές οντότητες, και τον απόλυτο έλεγχό τους από την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Αγγλίας.

Θέλει να τους επιβάλει επίσης, εκτός από έκτακτη εισφορά για ένα ή δύο χρόνια, και φορολόγηση τύπου Τόμπιν σε όλες τις χρηματοπιστωτι- κές συναλλαγές. Ιδέες με τις οποίες συμφωνούν εκατομμύρια βρετανοί ψηφοφόροι, ανεξαρτήτως κόμματος- γι΄ αυτό άλλωστε και ο κ. Κέιμπλ θεωρείται σήμερα ο δημοφιλέστερος πολιτικός στη χώρα.

Οπως είναι φυσικό, η οικονομία είναι ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας για τη νέα κυβέρνηση εξαιτίας του πρωτοφανούς για τη χώρα ελλείμματος των 160 δισ. στερλινών. Οι Φιλελεύθεροι συνήνεσαν στην επιβολή περικοπών από εφέτος, υπό τον όρο ότι αυτές δεν θα αγγίξουν τους τομείς Υγείας, Παιδείας και Ασφάλειας.

Ωστόσο ο κ. Κέιμπλ εξακολουθεί να χαρακτηρίζει «παιδιάστικο» το σχέδιο σκληρών περικοπών τού μόλις 39χρονου Οσμπορν, ενός ανθρώπου που διατηρεί στενότατες σχέσεις με τη τραπεζική ελίτ. Η ανοιχτή σύγκρουσή τους είναι ζήτημα το λίγων εβδομάδων, και θα έχει σίγουρα επίκεντρο το μέλλον των τραπεζών.