ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Μια διαφορετική Λόρα Μπους – τουλάχιστον ως προς τις απόψεις της για καυτά κοινωνικά θέματαπροέκυψε μέσα από τη συνέντευξη που έδωσε στο CΝΝ η πρώην πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, με αφορμή την πρόσφατη έκδοση της αυτοβιογραφίας της με τίτλο «Με τη φωνή της καρδιάς» («Spoken from the heart»), η σύζυγος του 43ου προέδρου των ΗΠΑ παραδέχτηκε ότι τάσσεται υπέρ του γάμου μεταξύ ομοφύλων και του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση. Απόψεις που τη φέρνουν σε μετωπική σύγκρουση με την επίσημη θέση των Ρεπουμπλικανών και, φυσικά, του συζύγου της.

Στην ίδια συνέντευξη η κυρία Μπους διευκρίνισε ότι κρατούσε κρυφές τις απόψεις της όσο ο άντρας της ήταν πρόεδρος για να μην του δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα. Διαφωνούσε όμως ανοιχτά μαζί του στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους, αν και δεν έφταναν στο σημείο να καβγαδίσουν για αυτό.

«Καταλαβαίνω τη θέση του και εκείνος τη δική μου» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Πιστεύω ότι πρέπει να ασχοληθούμε με τον γάμο μεταξύ ομοφύλων και να συζητήσουμε για αυτό. Πολλοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα να το αποδεχτούν, επειδή βλέπουν τον γάμο παραδοσιακά μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Πιστεύω όμως ότι όταν τα ζευγάρια είναι αφοσιωμένα και αγαπάει ο ένας τον άλλον, οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους».

Σε ερώτηση για το αν θα δεχόταν να νομιμοποιηθεί ο γάμος μεταξύ ομοφύλων απάντησε: «Νομίζω πως ναι… Είναι επίσης ένα θέμα που έχει να κάνει με τις διαφορές των γενεών» . Για το θέμα των αμβλώσεων, τόνισε ότι πρέπει να παραμείνουν νόμιμες «επειδή κατά τη γνώμη μου έχει μεγάλη σημασία για τους ανθρώπους, όπως επίσης για ιατρικούς λόγους».

Οσο ο Τζορτζ Μπους ήταν πρόεδρος, η Λόρα απέφευγε να μιλήσει για αυτά τα θέματα, φοβούμενη τις αντιδράσεις. Σε μια συνέντευξη που είχε δώσει την ημέρα της ορκωμοσίας του συζύγου της, το 2001, είχε εκφραστεί θετικά για μία απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που νομιμοποιούσε τις αμβλώσεις, με αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις.

Τώρα όμως έκρινε ότι δεν έχει τίποτε να φοβηθεί. Εξάλλου μια αλλαγή στη δημόσια εικόνα της μπορεί να βοηθήσει και τις πωλήσεις του βιβλίου της. Στα απομνημονεύματά της η κυρία Μπους αναφέρει ότι είχε προτείνει στον σύζυγό της να προσθέσει στο προεκλογικό του πρόγραμμα, το 2004, το ζήτημα του γάμου μεταξύ ομοφύλων, αλλά εκείνος δεν την άκουσε.