Πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει το Facebook αν δεν το χρησιμοποιούμε σωστά; Πολύ, όπως αποδεικνύεται από το τραγικό τέλος που είχε νεαρός χρήστης του στη Γαλλία.

O οποίος, ύστερα από πάρτι με τίτλο «Facebook aperitif» που οργάνωσαν οι συμμετέχοντες στον δημοφιλή διαδικτυακό τόπο επικοινωνίας, κατά τη διάρκεια του οποίου έγινε υπερκατανάλωση αλκοόλ, έπεσε, μεθυσμένος, από μια γέφυρα της Νάνδης.

Στη «γιορτή» με την τραγική κατάληξη συμμετείχαν περίπου 10.000 άτομα. Περισσότερα από 40 συνελήφθησαν κατηγορούμενα για διακίνηση ναρκωτικών και πρόκληση βίαιων επεισοδίων.

Τον περασμένο Νοέμβριο σε ένα άλλο πάρτι μέσω Facebook, πάλι στη Νάνδη, δεκάδες μεθυσμένοι νεαροί είχαν καταλήξει στο νοσοκομείο. Δεν το… σηκώνουν, φαίνεται, οι κάτοικοι της πόλης το Διαδίκτυο.

Τρεις σφαίρες έγραψαν τον επίλογο της ζωής του: δεκαπεντάχρονος Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε στην πλάτη από ισραηλινούς εποίκους, σύμφωνα με καταγγελίες, σε χωριό της Βόρειας Δυτικής Οχθης. Λίγο πριν παλαιστίνιοι έφηβοι είχαν πετάξει πέτρες σε αυτοκίνητο εβραίων. Και ο παραλογισμός συνεχίζεται σε μια μικροσκοπική λωρίδα γης όπου «καθένας χωριστά ονειρεύεται και δεν ακούει το βραχνά των άλλων», όπως γράφει και ο Γιώργος Σεφέρης.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο της Γαλλίας το νομοσχέδιο που απαγορεύει τις παραδοσιακές ενδυμασίες που κρύβουν το πρόσωπο και το σώμα των γυναικών. Σύμφωνα όμως με το Συμβούλιο της Επικρατείας, ένας τέτοιος νόμος δεν θα άντεχε σε νομικές προσφυγές: Ποιος μπορεί να αρνηθεί το (δημοκρατικό) δικαίωμα μιας γυναίκας που δεν υποχρεώνεται αλλά επιθυμεί η ίδια να φορέσει μπούρκα; Η συζήτηση καλά κρατεί.

Κύριε διευθυντά
Ηγγικεν η ώρα: οι πανελλαδικές εισαγωγικές εξετάσεις ξεκίνησαν. Και αν για εμένα τα χρόνια πέρασαν (όχι πολύ, ίσα ίσα για να αποκτήσω τη γοητεία της ωριμότητας), οπότε δεν καρδιοχτυπώ για τα θέματα ούτε καλούμαι να αποστηθίσω τα SΟS, ομολογώ ότι κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ξυπνώ με μια κάποια αγωνία: σαν να με περιμένει ο εξεταστής στη γωνία… Αισθάνομαι, πάντως, τυχερή που πήγα σχολείο (στο Αρσάκειο, βεβαίως) μια εποχή που τα πράγματα ήταν πιο ανθρώπινα και που είχαμε εγγυήσεις για ένα καλύτερο αύριο. Ενώ σήμερα τα παιδιά των φίλων και των γνωστών, τα παιδιά όλου του κόσμου, αγωνίζονται… για τι; Για ένα μέλλον που η οικονομική κρίση το κάνει να φαίνεται όλο και πιο αβέβαιο. Σε αυτά τα ηρωικά παιδιά θέλω να απευθυνθώ και, αφού τους ευχηθώ «καλή επιτυχία», να τους θυμίσω ότι εξετάσεις είναι, θα περάσουν- όπως κρίση είναι, θα περάσει… Σημασία έχει να αγαπούν αυτό που κάνουν, να επιμένουν και να διεκδικούν την ευτυχία που δικαιούνται όλα, ανεξαιρέτως!

Με αγάπη ΠΑΝΔΩΡΑ