Το Αιγαίο «έπεσε στο τραπέζι» κατά τη διάρκεια του γεύματος των αντιπροέδρων της κυβέρνησης της Ελλάδος και της Τουρκίας κκ. Θ. Πάγκαλου και Αλί Μπαμπατζάν λίγη ώρα προτού αρχίσει η ιδρυτική διάσκεψη του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος- Τουρκίας . Τα πράγματα έχουν ως εξής. Μόλις κάθησε στο τραπέζι ο συμπαθής Αλί, αντί να παραγγείλει φιλέτο, όπως αναμενόταν, ζήτησε ένα κομμάτι του Αιγαίου. Αμέσως επικράτησε αμηχανία.

Το κομμάτι του Αιγαίου ήταν μια υπερήφανη σφυρίδα και η αμηχανία οφειλόταν στο γεγονός ότι η σφυρίδα δεν είχε προλάβει να φθάσει από τα ανοιχτά της Καλύμνου στις κουζίνες του «Ηilton» με αποτέλεσμα να προκληθεί μια μικρή αναστάτωση.

***

Δεν ξέρω αν έγινε μετάκληση άλλης σφυρίδας από άλλο ξενοδοχείο, αλλά ενδεχομένως το περιστατικό να επέδρασε στο θυμικό του κ. Πάγκαλου, ο οποίος, όπως με ενημερώνει συνεργάτης μου, έριξε λίγη ώρα αργότερα μερικές απροσδόκητες μπηχτές στους έλληνες διπλωμάτες κατηγορώντας τους ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ευθύνονται για την καλλιέργεια κλίματος έντασης μεταξύ των δύο λαών.

***

Ο κ. Π. Γερουλάνος (στο σκίτσο) ξεκίνησε χθες την καμπάνια «Υou in Greece» («Εσύ στην Ελλάδα») με την ξενάγηση του τούρκου ομολόγου του κ. Ερτουγρούλ Γκιουνάι στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η καμπάνια «Υou in Greece» θα «παίξει» στο Ιnternet, σε social media όπως το Facebook (δεν έχουμε λεφτά για CΝΝ) και θα προβάλλει διαφημιστικά σποτ από επισκέψεις σε μουσεία αλλά και από βουτιές, καφετέριες, ηλιοβασιλέματα, ταβέρνες και άλλες απολαύσεις του ελληνικού καλοκαιριού. Η καμπάνια θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες.

Η επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης εντυπωσίασε τόσο πολύ τον κ. Γκιουνάι ώστε έκανε αμέσως μετά δήλωση υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο Παύλος για να ευχαριστήσει τον Ερτουγρούλ του έκανε δώρο (από το shop του Μουσείου) ένα αντίγραφο της «Σκεπτόμενης Αθηνάς». Δεν θα ήταν άσχημο ο Παύλος να χαρίσει και από ένα αντίγραφο (που προφανώς ενθαρρύνει τη χρήση του μυαλού) στους συναδέλφους του στην κυβέρνηση.

***

Η ημέρα ήταν γεμάτη διεθνείς υποχρεώσεις χθες για τον υπουργό Πολιτισμού αφού προτού αρχίσουν οι ελληνοτουρκικές τελετές φιλίας στο «Ηilton» έπρεπε να δώσει συνέντευξη στους «Τimes» του Λος Αντζελες. Πρόκειται για έξυπνη κίνηση γιατί, αν η ελληνική οικονομία εξελιχθεί όπως προβλέπουν οι ξένες εφημερίδες, ο Παύλος θα είναι ήδη γνωστός στο Λος Αντζελες και θα μπορέσει να κατακτήσει το Χόλιγουντ.

«Παύλο» άκουσε ενώ περπατούσε μαζί με τη δημοσιογράφο των «Τimes» μέσα στο λόμπι του «Ηilton». Ηταν ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος περίμενε να συναντήσει τον κ. Ερντογάν, μαζί με τον κ. Δ. Αβραμόπουλο και τον κ. Π. Παναγιωτόπουλο. Η δημοσιογράφος, η οποία αναγνώρισε τον κ. Σαμαρά, εντυπωσιάστηκε από την απήχηση του Παύλου. Κάποιος της εξήγησε ότι «Αντώνης και Παύλος είναι ξαδέλφια». Στην πραγματικότητα ο Αντώνης είναι θείος του Παύλου, αλλά ο Παύλος του κάνει τη χάρη να λέει ότι είναι εξάδελφος για να μη δείχνει (ο Αντώνης) μεγάλος.

***

Η έλλειψη γυμναστικής οδηγεί τους ιθύνοντες του ΠαΣοΚ στην εκπόνηση ανεδαφικών σχεδίων. Ο κ. Σ. Ξυνίδης προωθεί την ιδέα μιας τριετούς «Εθνικής Προοδευτικής Συμπαράταξης» ως το 2013. Στο πλαίσιο αυτό στελέχη του κόμματος θα εξαναγκαστούν να περιοδεύουν στην επαρχία για να εξηγούν την κυβερνητική πολιτική.

Η ιδέα ότι στελέχη του κυβερνώντος κόμματος θα μπορούν να εμφανίζονται σε επαρχιακές πλατείες για να παρουσιάζουν την πρόοδο στην εφαρμογή των αυστηρών μέτρων λιτότητας του μνημονίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ μπροστά σε ευγνώμονες πολίτες θεωρείται από πολλούς βουλευτές τόσο ρεαλιστική όσο και η εκτίμηση ότι η οικονομία θα περάσει γρήγορα σε εποχή ταχύρρυθμης ανάπτυξης.