ΧΙΟΥΣΤΟΝ Επιτροπή σοφών για την τεράστια οικολογική καταστροφή από την κηλίδα συγκάλεσε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα, την ώρα που η ΒΡ άρχισε νέα υποβρύχια επιχείρηση για να σταματήσει τη διαρροή του πετρελαίου στον βυθό του Κόλπου του Μεξικού.

Η εταιρεία πόντισε μια μεταλλική κατασκευή, γνωστή ως «top-hat» («ημίψηλο καπέλο»), σχεδιασμένη να συλλέξει το πετρέλαιο καθώς θα αναδύεται από τον βυθό, προκειμένου να απαντληθεί αργότερα από ένα ειδικό πλοίο που θα βρίσκεται στην επιφάνεια της θάλασσας.

Η ΒΡ απέτυχε να συγκρατήσει το πετρέλαιο με έναν, κατά πολύ μεγαλύτερο, μεταλλικό θόλο, ο οποίος παρουσίασε εμπλοκή στη λειτουργία του λόγω της εμφάνισης κρυστάλλων παγωμένου μεθανίου που εμπόδισαν το υδατοστεγές σφράγισμά του.

Η βρετανική πετρελαϊκή επέρριψε ευθύνες στην εταιρεία Τransocean Ltd για το ελαττωματικό κάλυμμα, με τους ειδήμονες της εταιρείας να πιστεύουν ότι το νέο «καπέλο» δεν θα παρουσιάσει παρόμοια προβλήματα και θα καταφέρει να σταματήσει τη διαρροή, που καθημερινά φτάνει τα 800.000 λίτρα αργού πετρελαίου.

Αντιμέτωπη με την τεράστια οικολογική καταστροφή, η κυβέρνηση Ομπάμα επιστράτευσε τους πλέον καταξιωμένους επιστήμονες για να βοηθήσουν την ΒΡ. Φυσικοί, μηχανικοί και γεωλόγοι έχουν συγκεντρωθεί στο επιχειρησιακό κέντρο της βρετανικής ΒΡ, στο Χιούστον του Τέξας, με σκοπό να εξετάσουν, υπό άλλη οπτική, τις εναλλακτι κές λύσεις και να επεξεργαστούν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες ώστε να αποφευχθεί μια ανάλογη καταστροφή στο μέλλον.

«Ολο σχεδόν το επιστημονικό δυναμικό της χώρας ασχολείται με την επίλυση του προβλήματος» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Στίβεν Τσου.

Για την αντιμετώπιση της ρύπανσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από το Κογκρέσο να αποδεσμεύσει επείγουσα βοήθεια ύψους 129 εκατομμυρίων δολαρίων. Περί τα 100 εκατ. δολάρια θα χορηγηθούν στην Ακτοφυλακή και 29 εκατ. δολάρια στο υπουργείο Εσωτερικών για ελέγχους και μελέτες, καθώς και στο Ταμείο Αντιμετώπισης των πετρελαιοκηλίδων.

«Δεν θα φεισθώ προσπαθειών για να σβήσω τα ίχνη των ζημιών, για να βοηθήσω όσους έχασαν το μεροκάματό τους εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας και για να αποκατασταθούν οι ακτές των Πολιτειών που επλήγησαν» αναφέρει ο πρόεδρος Ομπάμα σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι.

Η ΒΡ, νομικά υπεύθυνη για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής καταστροφής, έχει δαπανήσει μέχρι στιγμής 450 εκατ. δολάρια, ωστόσο το κόστος αναμένεται να φτάσει τελικά τα αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια.

Την ώρα μάλιστα που στελέχη της Βritish Ρetroleum και ακόμη τριών εταιρειών κατέθεταν στο Κογκρέσο για το δυστύχημα στην πλατφόρμα Deep Ηorizon, η ΒΡ δημοσιοποίησε βίντεο που δείχνει τη διαρροή του πετρελαίου στον πυθμένα της θάλασσας.